New Profesional Consult 930 x 122

angajati

Facilitate nouă pentru firme! Avantaje pentru angajați!

Facilitate nouă pentru firme! Avantaje pentru angajați!

Citiți și: Semnal de alarmă în economia argeșeană!

Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, angajatorii vor putea accesa un nou beneficiu cu tratament fiscal preferențial, ce a fost introdus prin OG 16/2022.

Acesta constă în scutirea parțială de taxe salariale pentru asigurarea cazării sau a chiriei pentru angajați, însă numai în anumite condiții stricte.

Citiți și: Bonuri de masă suplimentare pentru diferite categorii de angajați. Ești printre ei?

Conform OG 16/2022, este vorba de „cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii”, însă în limita unui plafon lunar, de persoană, de 20% din salariul minim brut pe țară. În prezent, minimul pe economie este de 2.550 de lei, astfel că 20% înseamnă 510 lei, însă din ianuarie 2023 sunt șanse mari ca salariul minim să crească.

Astfel, scutirea de taxe salariale (impozit pe venit, contribuții pentru pensii, sănătate și muncă) este aplicabilă numai în limita acelui 20% din minimul pe economie. Restul sumei este taxabilă, dacă este acoperită de angajator.

Celelalte condiții pentru acordarea facilității sunt:

angajatul, soțul/soția acestuia nu dețin o locuință în proprietate personală sau în folosință în localitatea în care își desfășoară activitatea;
spațiul de cazare/de locuit se află în unitățile proprii, inclusiv de tip hotelier, sau într-un imobil închiriat în acest scop, de la o terță persoană, de către angajator;
contractul de închiriere dintre angajator și terța persoană este încheiat în condițiile legii;
plafonul neimpozabil se acordă unuia dintre soți, în cazul în care ambii soți desfășoară activitate în aceeași localitate, la același angajator sau la angajatori diferiți, pe baza declarației pe propria răspundere a acestuia.

Conform celor trecute în ordonanță, verificarea îndeplinirii condițiilor pentru această facilitate „se efectuează pe baza documentelor justificative și constituie responsabilitatea angajatorului.”

Detalii, aici: Facilitate nouă din 2023: Dacă asigură cazarea sau chiria pentru angajați, firma este scutită parțial de taxele salariale (avocatnet.ro)

Foto: Arhivă ePitești.ro/Descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90