EcoMoto 930×122

piatra craiului

ÎN ADIDAȘI ȘI BĂUȚI, LA COTA 2000. „DOVADA REGRESIEI DE LA MONTANIARD LA MUNȚOMAN”

O acțiune foarte lungă și grea de salvare a doi turiști din Călărași a avut loc noaptea trecută în Munții Făgăraș.
Salvamontiștii argeșeni au intervenit pentru recuperarea unor persoane complet nepregătite pentru Piatra Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo potecă marcată mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat.
„Cadouri de ziua noastră în timpul nopții trecute, tot a fost ieri Ziua Salvamont. Am primit cu toții, ceea ce am meritat! (…) Asta a însemnat o noapte întreagă pierduta de către salvamontiștii câmpulungeni, oameni care acum au terminat acțiunea și ar trebui fie pregătiți pentru accidente în continuare…
În paralel, la Cota 2000 Transfagarasan, o alta dovadă a regresiei de la montaniard la „munțoman” este faptul doi tineri, băuți, au plecat de la tunelul Transfagarasan spre… Moldoveanu, la ora 14:30. În adidași. Halucinant, nu?
În final, au fost reperați în cursul nopții la cabana Podragu, în siguranță, unde au fost îndrumați coboare, de către un grup de montaniarzi.
Nu în ultimul rand, tânărul evacuat cu elicopterul vineri de sub Călțun, a arătat încă din apelul către 112 faptul era complet paralel cu muntele, practicând doar un fel de „munțomăneală”. Omul nu știa ce înseamnă căldare alpina, cerând agasat opertorului definească termenul, nu știa foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora s.a.m.d”, precizează Salvamont Argeș.
„Lăsați netul unde alti supraviețuitori se lauda au reușit nu-stiu-ce tură!”
Sfatul salvatorilor montani este simplu:
„Oameni buni, începeți cu munți ușori, țineți în frâie ego-ul zburdalnic, care îndeamnă mergeți din parc, direct către Moldoveanu, Negoiu, sau Piatra Craiului. Învățați muntele încetul cu încetul, lașați netul unde alti supraviețuitori se lauda au reușit nu-stiu-ce tură. Nu de alta, noi facem totul aveți happy-end în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârși și prost, într-un sac cu fermoar…”

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90