- Publicat de: ePitești
- 22-03-2024, ora 19:45
- Știri
Închisoare pentru cei care fac așa ceva!
Închisoare pentru cei care fac așa ceva!
Citiți și: S-a adoptat! Închisoare pentru conducerea fără permis, chiar și fără a produce accidentePremierul Marcel Ciolacu și președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, au inițiat un proiect legislativ.
Documentul reglementează un nou cadru juridic pentru ”amenajarea, administrarea și conservarea traseelor pedestre de interes național în scop recreativ”.
Citiți și: Este ilegal în România. Închisoare pentru proprietarii de imobileÎn scopul valorificării patrimoniului turistic, ca activitate de sine stătătoare sau corelată cu cea de cicloturism sau de turism ecvestru.
Legislația actuală nu definește în mod clar acest acord și nu stabilește momentul la care pot fi conferite aceste acorduri.
Închisoare pentru cei care fac așa ceva!
Aceștia mai arată că există numeroase proiecte de trasee de turism pedestru care se suprapun cu traseele de cicloturism sau de turism evestru.
Însă fără să fie stabilit regimul juridic al acestora, fapt ce poate crea dificultăți în ceea ce privește gestionarea lor integrată.
Acordarea statutului de traseu pedestru de interes național în scop recreativ se va face de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
La solicitarea administratorului traseului sau a inițiatorului traseului.
Cu condiția ca acesta sã fie persoană juridicã de drept privat.
Statutul de traseu de interes național se aprobă prin hotãrâre a Guvernului.
Se acordă statutul de traseu pedestru de interes național în scop recreativ în următoarele condiții cumulative:
a) străbate cel puțin 8 județe, cu o lungime de cel puțin 500 km.
Cu excepția celor care promovează prin parcurgerea lor siturile naturale UNESCO cu o lungime de cel puțin 200 km;
b) străbate mediul rural și natural al României în proportie de cel putin 70% din lungimea traseului, având ca scop ,,promovarea identității naționale, a valorilor și tradițiilor zonelor tranzitate”;
c) unește siturile cu o importanță istoricã și culturală majoră, cum ar fi:
– monumente istorice,
– situri arheologice,
– locuri de patrimoniu UNESCO,
– orașe cu o semnificașie culturală deosebită,
– peisaje naturale unice,
– biodiversitatea,
– arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale).
Condiția este ca, datorită valorii lor ecologice și estetice, să poată fi considerate de interes național;
d) contribuie la conservarea patrimoniului natural și cultural-istoric și la educarea publicului cu privire la valoarea și unicitatea regiunilor traversate.
Verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute va fi realizată de către o comisie interministerială.
Proiectul prevede și un regim sancționator special atât în ceea ce priveste neîndeplinirea obligațiilor de către administrator.
Cât și în ceea ce priveste neîndeplinirea de către turiști a obligației generale de a nu altera în niciun fel traseul.
Astfel, va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã săvârșirea următoarelor fapte:
a) distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a elementelor de traseu, în măsură a face impracticabilă o porțiune din traseul pedestru;
b) deteriorarea, ridicarea sau mutarea, fară drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare, cu consecință de a pune sau a fi de natură a pune în primejdie viața și integritatea uneia sau mai multor persoane.
De asemenea, vor fi sancționate cu amenzi de la 1.000 lei la 2.500 lei persoanele fizice și cu amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligațiile de administrator, împiedică accesul pe traseu, împiedică activitățile de marcare sau semnalizare a traseelor, deteriorarea, ridicarea sau mutarea semnelor sau indicatoarelor de orientare.
Detalii, AICI.