EcoMoto 930×122

Diana

EA DIN ARGEȘ, EL DIN OLT – DIN DRAGOSTE PENTRU MUZICĂ

În vârstă de 25 de ani, piteșteanca Diana Lica Ţiţirigă este absolventă a Liceului de Artă ,,Dinu Lipati’’ şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice Administrative şi ale Comunicării a Universității Piteşti. În prezent studiază în Târgovişte la o facultate de știinţe şi arte, la specializarea pedagogie muzicală. Marea sa pasiune este muzica populară.

Citiți și: Tot ce e mai frumos în lume este la SIMFONIE!

Ce îmi poți spune despre începuturile tale în muzică?

-Am început să cânt în clasa a VIII-a. Cea care m-a descoperit la o serbare a şcolii a fost profesoara mea de muzică, doamna Alina Moşoaia. Au urmat apoi mici festivaluri în judeţ, de la care m-am întors de fiecare dată cu câte un premiu. Acest lucru m-a ambiţionat, m-a determinat să îmi doresc să progresez, să fac din muzica populară ceva mai mult decât o pasiune. De doi ani sunt solistă vocală în ansamblul profesionist Doina Oltului.

Citiți și: Toată lumea o căuta pe Armina-Maria. Iar ea plecase la iubit!

Cânţi şi alte genuri muzicale?

-Muzica populară este prima mea dragoste, este genul muzical cel mai apropiat de sufletul meu, însă la evenimentele private cânt şi muzică uşoară. Am în repertoriu atât melodii româneşti, cât şi internaţionale.

Există o melodie care îţi place în mod deosebit?

-Da, se numeşte ,,Eu din Argeş, tu din Olt’’ şi este compusă special pentru soţul meu, care la rândul lui este pasionat de muzică şi angajat de șapte ani al aceluiași ansamblu, Doina Oltului. În versurile melodiei se regăseşte povestea noastră de dragoste. Cei care m-au ajutat în realizarea ei sunt Adi Mihu, ca textier, şi maestrul Marin Constantin din Slatina.

Faceţi o echipă bună, tu și soțul tău, şi pe plan muzical?

-Pe plan muzical şi mai ales în plan profesional facem întotdeauna o echipă! Nu au existat niciodată neînţelegeri între noi din cauza muzicii, a geloziei, pentru că în această meserie pot apărea uneori şi astfel de sentimente, sau din oricare alte motive. Suntem doi oameni cu capul pe umeri, care se dedică trup şi suflet meseriei pe care o practică.

Cânţi şi doine?

-Sigur! Cânt tot ceea ce înseamnă folclor, doine, hore, sârbe, atât din zona noastră, cât şi din celelalte.

Este doina greu de interpretat?

-Este mai complexă, pentru că de cele mai multe ori se interpretează fără acompaniament muzical. De asemenea, necesită o concentrare mai mare şi o precizie mai amplă în interpretare.

Ce părere ai despre muzica populară de acum, ce plusuri şi ce minusuri are?

-Muzica populară de azi este mai comercială, mai puţin autentică, aşa cum era pe timpuri. Ca plusuri, aş puncta faptul că există o gamă largă de solişti, dintre care oamenii chiar au ce să aleagă.

Poate face un om simplu, fără experiență muzicală, diferenţa dintre un artist bun şi unul mai puţin priceput?

-Da! Diferența este făcută cu uşurinţă de către oameni, deoarece cea mai bună reclamă este prin viu grai. Personal, mă străduiesc să dau tot ce-i mai bun din mine la evenimentele la care iau parte, vreau ca oamenii să fie mulţumiţi, iar dacă acest lucru se întâmplă, ei pot discerne. După părerea mea, nu există artişti buni și artiști mai puţin buni, există doar gusturi proaste. Fiecare cântă aşa cum l-a lăsat Dumnezeu, fiecare are părţi bune și părţi mai puţin bune, însă publicul este cel care decide. Gusturile nu se discută.

Ce primează pentru tine, versurile sau linia melodică?

-Pentru mine linia melodică, versurile şi sufletul meu trebuie să fie în strânsă legătură!

Obişnuieşti ca de fiecare dată când urci pe scenă să porţi costum popular?

-Atunci când cânt muzică populară ţin foarte mult la portul popular. Îl îmbrac de fiecare dată cu mult drag.

Este acesta un aspect important? Sunt artiste de muzică populară care atunci când urcă pe scenă optează doar pentru o ie sau cântă chiar în rochie de seară, de zi, după caz.

-Există, într-adevăr, artişti care nu pun accentul pe costumul popular, fiecare face după cum simte sau după cum este sfătuit. Mai există posibilitatea să interpreteze muzică etno, nu un gen de muzică autentică. Un lucru este cert: cu rochia de seară poţi cânta la evenimente private, însă niciodată pe scenă!

Ştiu că ai participat la o mulţime de concursuri, îmi poţi preciza două dintre cele mai dragi premii obţinute de tine?

-Sigur că da! Premiul I la festivalul „Zavaidoc” din Pitești şi premiul de popularitate la festivalul „Flori în Țara Bârsei” din Braşov.

Mult success în tot ceea ce faci!

-Mulţumesc! (Foto: Facebook Diana Lica Ţiţirigă)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3