O echipă de medici de la Spitalul Județean de Urgență Pitești a realizat, sâmbătă, 13 aprilie 2025, o intervenție chirurgicală de excepție, încheiată cu succes: a fost extirpată o tumoră ovariană gigant, cu greutatea de aproximativ 14 kilograme – o premieră la nivelul județului Argeș, din punct de vedere al dimensiunii formațiunii.
Operația a fost realizată de dr. Robert Mărtoiu, medic primar chirurgie generală și șef al secției Chirurgie II din cadrul unității medicale, ajutat de dr. Petrea Avram, medic primar chirurgie.
Un redactor ePitești.ro a luat legătura cu Dr. Robert Mărtoiu, care a explicat, în exclusivitate pentru publicația noastră, detaliile procedurii și complexitatea cazului:
„Sâmbătă, fiind de gardă, am operat, împreună cu un coleg – domnul doctor Petre Avram – o tumoră ovariană gigant, de 14 kilograme, un caz extrem de rar.
Ca dimensiune, este cu siguranță o premieră la nivelul județului.
Intervenția a durat aproximativ o oră și jumătate. Facem acest tip de intervenție în mod curent, însă, în acest caz, dimensiunea tumorii a fost cu totul deosebită.
Existau riscuri hemoragice și hemodinamice pentru pacientă.
În momentul în care am extras această masă uriașă din abdomenul ei, tensiunea putea varia foarte mult, ceea ce ar fi putut provoca complicații.
Din fericire, totul a fost sub control, iar intervenția s-a desfășurat perfect.
Exclusiv/Pitești: Premieră la Spitalul Județean: Tumoră gigant de 14 kilograme, operată cu succes
Pacienta are în jur de 70 de ani.
Practic, am transferat-o de la secția de Cardiologie, unde se prezentase cu tulburări cardiace – cel mai probabil cauzate și de presiunea exercitată de această formațiune asupra vaselor de sânge.
Doamna doctor de acolo s-a speriat efectiv când a văzut-o și mi-a transferat-o.
Iar eu am operat-o a doua zi.”
Formațiunea tumorală a fost trimisă pentru analiză anatomopatologică, iar tratamentul viitor al pacientei depinde de rezultatul investigației:
„S-a trimis piesa la anatomopatologie și, în funcție de rezultat, va urma tratamentul corespunzător.
Depinde ce iese acolo.
Dacă este o formațiune benignă, practic tratamentul dânsei s-a încheiat odată cu intervenția chirurgicală.
Dacă este o formațiune malignă, atunci, va urma tratament cu citostatice, radioterapie și așa mai departe.
Dar, deocamdată, nu ne pronunțăm până nu vine rezultatul examenului histopatologic.
Oricum, decizia aparține oncologului. Rezultatele ajung, de regulă, în aproximativ 21 de zile.”, declară Dr. Robert Mărtoiu, medic primar chirurgie generală și șef al secției Chirurgie II din cadrul Spitalului Județean din Pitești, pentru publicația noastră.
Pacienta se află în continuare sub monitorizare atentă în cadrul spitalului, iar starea ei generală este stabilă după operația considerată un succes.