New Profesional Consult 930 x 122

cătălin neacșu

INGINER LA DACIA, FOTOGRAFII DE POVESTE CU MIOVENIUL

De loc din Mioveni, în vârstă de 32 de ani, Cătălin Neacşu lucrează ca inginer la Automobile Dacia şi cercetător la Universitatea Piteşti. În timpul său liber adoră să fotografieze. Îi plac în mod special peisajele şi portretele. La sfârșitul anului trecut Cătălin Neacșu a avut mare succes în mediul online cu fotografiile care înfățișează Mioveniul frumos „îmbrăcat” pentru sărbătorile de iarnă.

Citiți și: Mioveni. Se strâng relațiile economice cu China

„Prefer fotografia de portret și de peisaj”

La ce vârstă aţi luat pentru prima dată contact cu un aparat de fotografiat şi care au fost primele subiecte?

Citiți și: Victorina Bora este noul antrenor al echipei de handbal CS Dacia Mioveni 2012!

-Primul contact cu aparatul de fotografiat l-am avut în urmă cu peste 20 ani. Atunci tatăl meu mi-a cumpărat un aparat cu film Smena 8M, aparat pe care îl păstrez și acum în colecţia mea personala. Spre deosebire de prezent, când se lucrează în format digital şi nu este neapărat obligatorie imprimarea fotografiei, în aceea perioadă costurile pentru o fotografie erau mai mari, aici intrând costul filmului, al developării şi al imprimării pe hârtie. De-a lungul anilor am folosit mai multe aparate foto, atât cu film, cât şi digitale, iar trecerea la DSLR am făcut-o în 2011.

Ce aparat de fotografiat folosiți acum?

-Acum folosesc un aparat DSLR Nikon D7100 cu obiectivele aferente şi un aparat cu film Zenit. Pe acesta din urmă îl utilizez mai ales pentru proiectele personale.

Ce gen de fotografie vă place cel mai mult?

-În general abordez toate genurile de fotografie, dar prefer fotografia de portret şi cea de peisaj, acestea având o pondere destul de mare în portofoliul meu.

Există un fotograf de la care vă inspirați?

-Sunt foarte mulţi fotografi de la care mă inspir. Nu aş putea numi doar unul… Folosesc, în general, ca surse de inspiraţie site-urile Pinterest şi 500px, dar şi Facebook-ul, precum şi seminariile de pe CreativeLive.

„Sunt mândru de fotografiile cu Mioveniul iarna”

Care este fotografia de care sunteţi cel mai mândru?

-Mi-ar fi greu să numesc doar una! Sunt mândru de foarte multe fotografii pe care le-am făcut. Aș enumera aici fotografiile cu focul de artificii de la finalul anului 2014, cele cu iluminatul public de sărbători din Mioveni sau fotografiile realizate la meciul de handbal masculin de tineret dintre România şi Slovenia, partidă care a adus o calificare istorică a naţionalei la Campionatul Mondial.

Cât de „ofertant” este Piteștiul pentru un fotograf?

-Piteştiul oferă doar câteva elemente de atracţie permanente: Parcul Ştrand, Parcul Lunca Argeşului şi Pădurea Trivale. Există, de asemenea, şi câteva elemente sezoniere: Simfonia Lalelelor şi iluminatul festiv din perioada sărbătorilor de iarnă. Adaug și bulevardul din Centru, care le oferă bune oportunităţi pasionaţilor de fotografie de stradă.

Este domeniul fotografic unul care necesită multă răbdare?

-Într-adevăr, domeniul fotografic necesită răbdare, în primul rând în aprofundarea bazelor teoretice. Dacă, însă, eşti pasionat de acest domeniu, timpul nu ar trebui să constituie o problemă. În prezent este mai uşor de învăţat fotografie, deoarece există foarte multă informaţie, atât în mediul online, cât şi la bibliotecă sau la chioşcurile de ziare. În plus, formatul digital permite realizarea fotografiei şi vizualizarea acesteia pe ecranul aparatului de fotografiat, deci evaluarea ei se face imediat după realizare.

Care este cel mai mare vis al dumneavoastră?

-Mi-aş dori să am şi în viitor la fel de mult timp pe care să îl pot aloca fotografiei, mai ales că fotografia este pentru mine un hobby. (Foto: Facebook Cătălin Neacşu)

555 pe 222 COSTACHE

Comentarii

SMART KIDS 570×90