930 x122 grota rece

Hypermarket

ITM a luat la puricat centre comerciale din Argeș! Sancțiuni de zeci de mii de lei

ITM a luat la puricat centre comerciale din Argeș! Sancțiuni de zeci de mii de lei

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș a efectuat controale la mai multe hypermarket-uri din Argeș.

Aceștia au verificat cum sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și dispozițiile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale.

Citiți și: Interzis în 2024: Sancțiuni uriașe pentru orele de liniște la bloc

Domeniul verificat a fost comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor – cod CAEN 47.

Controalele s-au desfășurat în perioada 11-15 martie 2024 în cadrul unei Campanii Naționale

 ,,Motivarea campaniei rezidă din faptul că în domeniul „Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor”, lucrătorii se confruntă, în anumite condiții, cu riscuri de accidentare și/sau de îmbolnăvire profesională, fapt ce determină un număr mare de accidente cu incapacitate de muncă.

Obiectivele campaniei:

– Identificarea și verificarea agenților economici care activează în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul „Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor si motocicletelor”;

– Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;

– Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, prin inspectorii săi de muncă cu atribuții de control în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, în limita competențelor stabilite prin legea de înființare și organizare, a intensificat acțiunile de control în scopul atingerii obiectivelor stabilite în sarcina sa.

Bilanțul acțiunilor de control se prezintă astfel:

–  număr  controale  efectuate: 94

– număr  sancțiuni aplicate: 24, din care 8 în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 6 amenzi în valoare totală de 27.500 lei, și 16 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 10 amenzi în valoare totală de 46.000 lei ;

– a fost identificată o persoană care presta activitate fără a avea transmis în registrul general de evidență a salariaților, anterior începerii activității, elementele contractului  individual de muncă.”, se arat în comunicatul de presă.

Principalele deficiențe constatate:

ITM a luat la puricat centre comerciale din Argeș! Sancțiuni de zeci de mii de lei

– netransmiterea anterior începerii activității a contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților (munca nedeclarată),

– neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat,

– neasigurararea controlului medical la angajare și periodic,

– neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic,

– neverificarea  periodică a echipamentelor de muncă, precizează ITM Argeș.

Foto articol: ITM Argeș

Foto principal: Descriptiv/bzi.ro

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3