Donaris 930 x 122

Arges

padure2

JAFUL DIN PĂDURILE ARGEŞULUI, CONFIRMAT DE CURTEA DE CONTURI

Curtea de Conturi a României, instituţie condusă de fostul senator de Argeş Nicolae Văcăroiu, a dat publicităţii un raport privind situaţia fondului forestier naţional, cu exemple din fiecare judeţ în parte.

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

Raportul confirmă și jaful din pădurile Argeşului şi devoalează „reţetele” după care funcţionează o adevărată mafie a lemnului. Raportul vizează perioada 2010-2013 şi atrage atenţia şi asupra prevederilor legale pe alocuri ambigue, dar şi a legăturilor pe care cei care fac măcel în păduri le au cu angajaţi ai statului.

„Cu complicitatea personalului silvic, dar şi a unor responsabili locali, prin grave încălcări ale legislaţiei în vigoare, trei firme au reuşit să taie la ras 915 ha de pădure din Argeş (în cea mai mare parte pădure de protecţie), rezultând un volum de 206.000 mc de lemn tăiaţi şi transportaţi ilegal şi un volum de 162.000 mc de produse accidentale, pentru care există suspiciunea că reprezintă tot tăieri ilegale mascate, prin acte de punere în valoare întocmite abuziv de ocolul silvic şi neverificate de ITRSV (n.r. – Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare).

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

Dacă se ia în considerare numai volumul de lemn tăiat şi transportat ilegal (exclusiv accidentalele), prejudiciul adus pădurii se ridică la 63 de milioane de lei. Cum era de aşteptat, nu s-a constituit nici fondul de conservare şi regenerare, care ar fi trebuit să fie de 34 de milioane de lei. După exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, cele 915 ha de pădure de protecţie tăiate la ras au fost părăsite. Un calcul estimativ scoate în evidenţă faptul că, la nivelul preţurilor actuale, fondurile necesare împăduririi celor 915 ha depăşeşte suma de 2, 3 milioane de euro.”, se arată în raport, dându-se un exemplu al modului în care a operat mafia lemnului în Argeş.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3