Donaris 930 x 122

călin nistor

ALERTĂ ÎN JUSTIȚIE. DNA, AVERTISMENT SEVER

Alertă în justiție. DNA, avertisment sever. “La data de 27 februarie 2019, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, a informat primul-ministru al României și pe ministrul Justiției despre situația creată la nivelul instituției ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispozițiile art.57 din Legea nr.303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de Președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere, coroborat cu dispoziția prin care delegările în funcții de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Citiți și: Adrian Miuţescu primeşte încă o lovitură de la DNA

Concret, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție rămân fără procurori-șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016 în cazul Secției de combatere a corupției, respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019 în cazul Secției judiciară penală).

Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul-șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004).

Citiți și: DNA va intercepta mesajele transmise pe WhatsApp

În ședința din 26 februarie 2019, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către Direcția Națională Anticorupție de prelungire a delegărilor în funcțiile de procuror-șef al celor două Secții amintite mai sus.

La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019, care interzic delegările în funcții de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Președintele României.

Cu aceeași ocazie, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, le-a solicitat celor doi înalți demnitari să dispună măsurile de urgență ce se impun pentru declanșarea procedurii de numire a celor doi procurori-șefi secție, având în vedere și intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor.

Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situația concretă a funcțiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție”, a comunicat astăzi DNA, instituție condusă interimar de Călin Nistor (foto). (Sursă foto: puterea.ro) 

[555x222px]Destinatia-Ideala-Iarna-ePitesti

Comentarii

Donaris 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441