Donaris 930 x 122

dna

DNA ÎL TRIMITE ÎN JUDECATĂ PE MIRCEA DRĂGHICI

DNA îl trimite în judecată pe Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeș și fost trezorier al Partidului Social Democrat. „Procurorii Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Drăghici Mircea Gheorghe, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și delapidare (2 fapte).

Citiți și: DNA: sute de inculpați trimiși în judecată, cu aproape 50% mai mulți față de anul precedent

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 15.02.2018-11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 de euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

Citiți și: Miuțescu reacționează : ”Mi-a fost reținut telefonul mobil de către polițiști judiciari”

Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier și în parte cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare-cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 de euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 de euro, din subvențiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018-01.03.2029), valoarea totală a chiriei, de 380.000 de eur, urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, au fost reziliate contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé), cu o valoare de 324.800 de lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, la data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia pe data de 23.08.2018.

Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Referitor la persoana care, la data faptelor, deținea funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) și față de care procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale în același dosar, precizăm că a fost dispusă disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și continuarea cercetărilor. De asemenea, aceeași soluție a mai fost dispusă și față de alte persoane și infracțiuni.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a informat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu puțin timp în urmă. 

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

SPALATORIE MURAY  570×90