New Profesional Consult 930 x 122

pensie

Noi categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme!

Noi categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme!

Citiți și: Veste excelentă! Bani pentru milioane de pensionari

Pentru a corecta o actuală inechitate existentă în Legea pensiilor, un proiect de lege considerat adoptat tacit la Senat prevede ca dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, anunță Avocatnet.ro.

Proiectul de lege este considerat adoptat tacit la Senat, după ce a fost depășit termenul de dezbatere și adoptare. Apoi, documentul va merge către deputați, la votul decisiv.

Citiți și: „Abonații” celui mai vechi izvor din Pitești. Cine sunt aceștia

Astfel, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru balerini și acrobați.

Balerinii și acrobații beneficiază acum de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani.

De vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Detalii, aici: Modificări la Legea pensiilor adoptate tacit: Noi categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme (avocatnet.ro)

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

Un comentariu

  • Florin spune:

    Pentru cei care au lucrat in minerit condiții deosebite de grele de ce nu vorbiți să li se reducă vârsta de pensionare numai pentru artiști se aplică legea pentru noi nu se poate aplica este bătaie de joc!?

570 X 90 CUMPANA 3