New Profesional Consult 930 x 122

pensie

O categorie de angajaţi iese mai repede la pensie

O categorie de angajaţi iese mai repede la pensie, scrie avocatnet.ro.

Citiți și: Adio! Acest tip de pensie DISPARE!

Angajaţii din termocentralele pe bază de cărbune (incluzând unitățile de extracție a cărbunelui), vor beneficia de reducerea de vârstă aplicată grupei de muncă, potrivit unei legi publicate în Monitorul oficial la data de 31 martie a.c.

Reducerea de vârstă se aplică celor care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă.

Citiți și: Oficial: Milioane de români, pensii mai mari! Data la care vor fi majorate

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă”, se arată în document.

Reducerile vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfăşurată în aceste condiții de muncă sunt cuprinse între 1 şi 12 ani, în funcţie de numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii (tabelul nr. 2 din Legea nr. 263/2010) şi operează doar în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în raport de data nașterii.

Vă reamintim, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Mai multe detalii, pe site-ul CNPP.

(Foto: descriptiv / Sursa: avocatnet.ro)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90