EcoMoto 930×122

administrator

Persoane care îți pot intra în casă fără mandat. Cine se opune riscă sancțiuni dure

Persoane care îți pot intra în casă fără mandat. Cine se opune riscă sancțiuni dure

Citiți și: Apare o nouă taxă!

Viața la bloc implică respectarea unor reguli de conviețuire în comun, multe stabilite prin lege.

Una dintre acestea prevede sancțiuni destul de usturătoare pentru cei ce nu permit anumitor persoane accesul în locuință.

Administratorul sau președintele asociației de proprietari are dreptul să intre în orice apartament dintr-un bloc de locuințe.

Citiți și: Viața la bloc, tot mai scumpă!

Cei care nu permit accesul riscă amenzi destul de consistente, de până la 3.000 de lei.

Acest lucru este prevăzut de legea asociațiilor de proprietari.

Iar cei care se opun riscă sancțiuni usturătorare.

Cei menționați nu au dreptul să intre în casă în orice condiții.

Ci doar după îndeplinirea unor proceduri prealabile și doar în anumite situații.

Persoane care îți pot intra în casă fără mandat. Cine se opune riscă sancțiuni dure

Legea stabilește că proprietarii trebuie să permită accesul în locuință atunci când trebuie făcute inspecții, reparații sau trebuie înlocuite anumite elemente care țin de proprietatea comună.

Viața la bloc nu implică, însă, o supraveghere din partea administratorului sau a președintelui de asociație.

Aceștia trebuie să-ți anunțe vizita înainte cu cel puțin cinci zile, în scris.

„Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spațiul său al unui delegat al asociației, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spațiu”, este explicat în lege.

Sunt și situații excepționale în care legea permite delegatului să intre în apartament fără înștiințare prealabilă.

Este vorba despre cazurile de urgență ce trebuie stabilite prin statutul asociației de proprietari.

Acesta este un document, adoptat în adunarea generală a proprietarilor ce reglementează viața la bloc.

Statutul trebuie aprobat de cel puțin două treimi dintre proprietari.

De regulă situațiile excepționale sunt cele în care este nevoie de reparații urgente, ce nu pot aștepta cinci zile.

De exemplu, spargerea unei conducte de apă.

Tot o situație de urgență este atunci când proprietarul unei locuințe organizează o petrecere zgomotoasă care îi deranjează pe vecini.

Reprezentanții asociației sunt abilitați să intervină și să soluționeze rapid o astfel de situație.

Administratorul blocului poate să intre într-un apartament atunci când apa este uitată deschisă la robinet și provoacă daune altor locuințe.

Conform legii nr.196/2018, persoanele care locuiesc la bloc și refuză accesul administratorului sau a președintelui asociației de locatari riscă amenzi.

Sancțiunile contravenționale variază între 500 de lei – 3.000 de lei.

Detalii, AICI.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

16 comentarii

  • Grigore Radu spune:

    administratorul de bloc sau vicepreședintele de bloc trebuie să prezinte și o legitimație să știm cine este ok

  • GEICU CORNEL spune:

    BRAVO

  • Ismael spune:

    pai e un hot cu legitimatie de administrator , te opui cumva ?

  • Ninu Marian spune:

    Sunt locatari care dețin
    câini ce latră noaptea… cei de făcut când proprietarii animalului sfidează întreaga scară cu 19 familii?

  • Tiger spune:

    Multe dintre întrebările dvs vor rămâne în veci fără răspuns, întrucât toate legile din România sunt creația unor imbecili, handicapați mintali și fără rațiune… Conform legilor lor tembele, nimeni nu poate răspunde unor întrebări de bun simț. NB: Am citit condițiile de publicare și nu înțeleg de ce comentariile care conțin acuzații nu se publică!? Domnilor, doriți doar laude și osanale? Rușine! Vă recomand să vă mutați într-o altă țară, mai la răsărit, unde veți avea parte doar de ceea ce vă doriți…

  • Remus spune:

    asociația de proprietari nu este legiuitorul țării și nu poate face legi, deci este o vrăjeală că poate intra în casă fără mandat când vrea un „președinte de asociație „,să mai studieze legea. Moral poate doar dacă proprietarul este de acord, în rest doar vrăjeală.

  • Ctin Baciu ctin spune:

    Da de cind asociați-le de locatari și președinții de bloc au devenit for legislativ? Au luat locul parlamentului României?păi așa poate să vină orice pușcăriaș cu legitimații de asociații de bloc sau președinte ,c în ziua de azi se face orice la calculator și te omoara în casă te jefuiesc să intimplat atitea crime ,alți tilhari s-au dus îmbrăcați în militieni cu legitimații și i-au prădat și legat în casă …asta a ajuns România în care s-a mai înființat un serviciu de forță a ajuns c în proprietatea privată să intre forțat și președinții de bloc ,șefi de scară ,șefi de uși…

  • Stuparu Zizi spune:

    Din cele redactate mai sus am inteles ca , daca se sparge conducta de apa , Presedintele Asociatiei de Locatari are dreptul sa intre in casa.Consider ca este o mare gresala deoarece apa poate sa fie oprita de afara , apoi propietarul isi poate face reparatia fara sa permita accesul Presedintelui , in casa sa.

  • Ionut spune:

    ați luat-o razna nici poliția nu poate intra fara mandat ce a ajuns apartamentele case de toleranță intra cine vrea

  • Lucretia spune:

    recomandat să nu se m-ai inchuie ușa! intră cine vrea își ia ce vrea și te da și afară cînd vrea!! Totul este la comun! Cine i mai puternic învinge!

  • Pistol cu apă spune:

    in China poate,dar nici acolo, doamne ce aberații, monumente de prostie….nu trebuie să se și facă vreo ofrandă administratorului,vreo donație că de, suntem în România bre.

  • Daniel Paraschiv spune:

    împreună cu mascații…. altfel trebuie să fiu prea prost

  • Valentin spune:

    Se presupune ca administratorul blocului este cunoscut de toată lumea.

  • Adi spune:

    daca administratorul este o femeie și arată bine de tot …sunt de acord

  • Ro spune:

    Nu scrie in lege ca proprietarul este obligat sa-l lase in locuinta. Atentie! Ci doar ca vei plati amenda daca nu vei permite accesul. E altceva! Deci, nu suntem obligati, dar vom primi amenda. Eu asa am inteles. Si mai mult, esti obligat sa-l lasi in casa ta in termen de 5 zile (asta inseamna ca poti sa intrebi la asociatie sa vezi daca nu este ceva “necurat”) si doar in cazuri exceptionale esti obligat imediat (imediat poate insemna in ziua respectiva nu neaparat atunci cand iti bate la usa) pentru a remedia o defectiune urgenta (au oprit apa in bloc, dar nu pot sta cu apa oprita o saptamana – vor sa o rezolve in ziua respectiva, cat mai repede). Asta am inteles eu.

  • NICOLAE spune:

    in această situație (să-mi între un ,,străin,,in proprietatea mea privată,spațiul meu privat,,)doresc să știu care este procedura de a ieși din această asociație de proprietari.Daca Sint proprietar al acelui apartament ,montez separat apa curentul gazele ,rămîne în comun doar scurgerea și holul ,locul de acces către apartamente.Daca cuiva i se strică una din aceste instalații ,să o repare singur,este proprietatea sa.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90