New Profesional Consult 930 x 122

bani europeni

Pitești. Ce se alege de fostul sediu PDL pe care Primăria a dat 1 milion €

Pitești. Ce se alege de fostul sediu PDL pe care Primăria a dat 1 milion €

Citiți și: LIVE, ACUM! Irina Rimes și Zdob și Zdub, show electrizant la Simfonia Lalelelor

S-au schimbat multe în privința sportului în Pitești. Mai exact a infrastructurii. Ne bucurăm deja de „Pitești Arena”, noua Sală a Sporturilor.

Vom avea în următorii ani și un nou stadion, în locul celui din Trivale. Iată că la nivelul administrației locale există preocupare și pentru cultură.

Citiți și: S-a anunțat! Transport gratuit cu autobuzele Publitrans

Cultura …costă

Ca în oricare alt domeniu, e nevoie de bani. Anul trecut Primăria Pitești a achiziționat un imobil de pe B-dul. Republicii.

Este vorba despre o casă monumentală din vecinătatea Colegiului I.C. Brătianu.

Un milion de euro, dar…

La vremea aceea administrația locală a achitat contravaloarea cerută de proprietar: 1 milion de euro. Pentru că este vorba despre o construcție aparte.

Una dintre puținele mărturi imobile despre Piteștiul de altădată. Cel pe care îl mai regăsim în albume cu fotografii vechi.

…pentru ce?

De altfel, echipa executivă și consilierii locali care au votat achiziția au avut bune intenții. Să salveze o clădire de patrimoniu. Să o ofere comunității. Să nu fie a unei persoane sau firme private.

Ce urma să se întâmple în fostul sediu al PDL? Probabil o Galerie de Artă, ori spațiu expozițional sau altceva în acest sens.

Obiectiv bifat

Cel mai important lucru era ca Primăria să intre în posesia clădirii. Primul obiectiv, cel esențial, a fost realizat.

S-au făcut auzite și voci care contestau prețul. Invocând starea clădirii.

Degradare

Timpul în implacabila lui trecere și-a pus amprenta asupra casei vechi. Înghețul din timpul iernii, ploile verii, intemperiile au afectat starea tencuielii.

Căzută în mai multe locuri.

Priveliște sinistră

Calendarul și-a lepădat filele, anotimpurile s-au scurs. Casa pentru care Primăria a plătit un milion de euro arată sinistru.

Ziua. zidurile impunătorului imobil sunt luminate de soare. Fisurile, mucegaiul, vegetația crescută anapoda se văd de la distanță.

Odată cu căderea nopții, atmosfera care învăluie clădirea dă fiori oricui se apropie.

Sunete înfiorătoare

Unele geamuri ale subsolului sunt sparte. Din „catacombă” se aud zgomote discrete. Foșnituri.

Scările casei sunt roase, deteriorate. Odinioară erau urcate de politicieni cunoscuți și parlamentari. Acum sunt înșirate sticle goale. Recipiente, cutii de bere.

Adăpost

Câte-un om al străzii se adăpostește aici. Ușile casei sunt ferecate cu lacăt. Dar nefericiții se tolănesc pe câte-un carton și dorm sub clar de lună.

Tot aici lângă zidul casei, își fac și nevoile, se-nțelege. Mirosul urât e cu atât mai strident vara.

Se alege praful?

Mulți piteșteni se întreabă ce se va întâmpla cu acest imobil. Pare părăsit, al nimănui. În condițiile în care se degradează de la un anotimp la altul, ce se va alege de el? Praful și pulberea, în câțiva ani, ar spune pesimiștii.

Ca o bubă…

Milionul de euro plătit de Primărie sunt bani aruncați pe apa sâmbetei? Nicidecum.

Aleșii locali contrazic teoria. Preocuparea lor pentru salvarea acestei case momumentale este majoră. Mai ales că se află în centrul urbei.  Însă…nu există bani.

Nu sunt bani

Consolidarea clădirii și reabilitarea ei, transformarea în Galerie de Artă sau orice altceva în domeniul artei sau al culturii, costă. Deocamdată nu s-au găsit resurse proprii pentru un asemenea proiect.

Salvarea: finanțare externă!

Mai marii Primăriei Pitești nu se iluzionează că vor putea investi suma necesară pentru clădirea cumpărată.

Există o singură șansă de salvare: banii europeni!

Viceprimarul Gelu Tofan ne-a declarat: „Așteptăm o axă europeană pentru a face un proiect mai amplu de consolidare și renovare a mai multor monumente.

Va fi inclusă și această casă, pe lângă ruinele fostei biserici Sf. Nicolae de pe Strada Mare și casa din Târgul din Vale unde au ateliere artiștii plastici”.

Cu ochii în…sus

Când se va întâmpla „minunea”, nu se știe. Depinde de mai mulți factori. De Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în primul rând.

Pe plan local, conducerea Primăriei va face partea ei. Demersurile necesare. Hârtii oficiale și drumuri la București.

Determinare

Primarul Cristian Gentea și „adjuncții” săi au determinarea de a rezolva cât mai repede problema. Poate în toamna care vine.

Poate la începutul anului viitor. Nu se cunoaște încă suma exactă de care va fi nevoie. Cert este că vor fi în joc milioane de euro pe care Primăria îi va cheltui pentru obiective culturale.

Salvarea celor două clădiri și punerea lor în valoare. Scoaterea la lumină a ruinelor bisericii Sf. Nicolae, toate vor fi un câștig enorm pentru comunitate.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Valicu spune:

    De ce in articol se foloseste viitorul?
    „Conducerea Primarei va face partea ei”.

  • Prometeu spune:

    Am fost în aceasta clădire când a fost prezentat Tudor Pendiuc ca viitor primar din partea PDL (Partidul Democrat Liberal); deh, tineretea…
    E încăpătoare și interesant compartimentata.

    Dar, o idee: având în vedere ca este lângă Colegiul Brătianu, propun sa dați cladirea lor. Poate fi amenajat cu săli dotate cu aparatura necesara pentru cercetare/pregătire olimpiade/reînființarea vechilor Cercuri acum cu profile interesante (de informatica, chimie, creație literara, biologie, șah, robotica, astronomie….) ca vin copiii. Gratuite si cu activitate intensiva mai ales in Scoala Altfel. Scoala Populara de Arta e pe bani si nu prea se inghesuie luceeni, iar Palatul Copiilor e pt prichindei. Si evident amenajat cu Proiect pe Fonduri Europene facut de Colegiu sau într-un parteneriat. Doar sunt vârf în sistemul liceal al învățământlui argeșean așa ca au initiative, idei, robustețe intelectuală si „intrare” pe la Ministere. Am convingerea ca ar gasi ei modalitatea sa facă cumva sa iasă bine, clădirea să le-o dați.

    Un nou muzeu de cultura si/sau cu activități culturale cum scrie în articol? Neeeeeee. La ce lume țărănizata are orasul ăsta de i s-au desființat 3 librarii iar Filarmonica e plina cu babe ….. mai bine ceva pentru viitorii studenți români la universități prestigioase din țară și străinătate. Nu cereți curcanului sa zboare !!! Teatrul e obosit, Casa Sindicatelor cam comunista…asa ca orașul asta nu va deveni niciodată un centru cultural pentru că ce e de calitate, cam PLEACĂ, iar ce inca exista se simt sugrumati de superficialitatea si obraznicia locala si cumva sau autoizolat. Dar nimic nu e bătut în cuie in alte domenii….uite Pitești Arena mai aduce și pe la noi străini ca parca eram Poplaca….deci, cumva viitorul suna bine, iar dacă mai pun și balena Politehnica București care a înghițit peștișorul zapacit Univ. Pitești, chiar încep sa zăresc ceva CALITATE.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90