- Publicat de: ePitești
- 7-07-2023, ora 11:33
- Știri
Pitești. Ce se întâmplă cu casa unui artist celebru
Pitești. Ce se întâmplă cu casa unui artist celebru
Citiți și: Este doliu! Un artist foarte îndrăgit a muritPiteștiul are zone în care încă există imobile vechi de o mare valoare istorică și arhitecturală.
Din păcate, cea mai mare parte a acestor imobile este în paragină, proprietarii așteptând parcă să se dărâme acestea.
Citiți și: Artist piteștean, implicat într-un grav accident de circulațieFie nu se mai știe mare lucru despre proprietari, fie aceștia sunt plecați în alte zone, chiar peste graniță, iar imobilele pe care le dețin sunt neîngrijite, deși unele ajung să fie scoase la vânzare.
Citește și: Nesimțire marca CFR: Jungla din inima Piteștiului!
Trecând pe strada Mihail Kogălniceanu, la nr. 16, pe dreapta cum mergi spre strada Sfânta Vineri, întâlnești cea mai veche clădire din Pitești, „ansamblul casei Balotă”, a cărei construcție e datată de către specialiști, ca fiind de secol XVII!
Pitești. Ce se întâmplă cu casa unui artist celebru
Casa – cea mai veche din Pitești! – e construită în specificul arhitecturii medievale românești și adună elemente de Renaștere, precum și din eclectismul școlii franceze, conform scriitorului și fostului jurnalist Jean Dumitrașcu, fost director al Filarmonicii din Pitești, acum angajat al Centrului Cultural Pitești al cărui director a fost, de asemenea.
În această casă, inclusă, mai târziu, în ansamblul Hanului Babik, cu acces din Sfânta Vineri, a locuit și creat între 1970 – și noiembrie 2006, când a decedat, marele pictor Ion Gheorghe Vrăneanțu.
A dominat, aproape 40 de ani, piața de pictură argeșeană, fiind apreciat pe plan european. Însuși președintele Franței Charles de Gaulle i-a cumpărat în 1968 un tablou.
Acum, cochetul imobil de altă dată este o ruină.
Fațada este afectată puternic, cu tencuială căzută și crăpături, buruienile au invadat-o pe alocuri, iar acoperișul dă și el semne de oboseală.
Ca și în cazul altor imobile similare, casa poate reprezenta un pericol pentru trecători, căci elemente de tencuială pot să cadă oricând pe trotuar.
Este, cu siguranță, un imobil care merită o soartă mai bună.
Dar cine poate ști ce îi rezervă viitorul celei mai vechi clădiri din Pitești?