New Profesional Consult 930 x 122

artist

Pitești. Ce se întâmplă cu casa unui artist celebru

Pitești. Ce se întâmplă cu casa unui artist celebru

Citiți și: Doliu uriaș! A murit un artist celebru din România!

Piteștiul are zone în care încă există imobile vechi de o mare valoare istorică și arhitecturală.

Din păcate, cea mai mare parte a acestor imobile este în paragină, proprietarii așteptând parcă să se dărâme acestea.

Citiți și: Doliu URIAȘ în muzică românească!

Fie nu se mai știe mare lucru despre proprietari, fie aceștia sunt plecați în alte zone, chiar peste graniță, iar imobilele pe care le dețin sunt neîngrijite, deși unele ajung să fie scoase la vânzare.

Citește și: Nesimțire marca CFR: Jungla din inima Piteștiului!

Trecând pe strada Mihail Kogălniceanu, la nr. 16, pe dreapta cum mergi spre strada Sfânta Vineri, întâlnești cea mai veche clădire din Pitești, „ansamblul casei Balotă”, a cărei construcție e datată de către specialiști, ca fiind de secol XVII!

 

Pitești. Ce se întâmplă cu casa unui artist celebru

Casa – cea mai veche din Pitești! – e construită în specificul arhitecturii medievale românești și adună elemente de Renaștere, precum și din eclectismul școlii franceze, conform scriitorului și fostului jurnalist Jean Dumitrașcu, fost director al Filarmonicii din Pitești, acum angajat al Centrului Cultural Pitești al cărui director a fost, de asemenea.

În această casă, inclusă, mai târziu, în ansamblul Hanului Babik, cu acces din Sfânta Vineri, a locuit și creat între 1970 – și noiembrie 2006, când a decedat, marele pictor Ion Gheorghe Vrăneanțu.

A dominat, aproape 40 de ani, piața de pictură argeșeană, fiind apreciat pe plan european. Însuși președintele Franței Charles de Gaulle i-a cumpărat în 1968 un tablou.

Acum, cochetul imobil de altă dată este o ruină.

Fațada este afectată puternic, cu tencuială căzută și crăpături, buruienile au invadat-o pe alocuri, iar acoperișul dă și el semne de oboseală.

Ca și în cazul altor imobile similare, casa poate reprezenta un pericol pentru trecători, căci elemente de tencuială pot să cadă oricând pe trotuar.

Este, cu siguranță, un imobil care merită o soartă mai bună.

Dar cine poate ști ce îi rezervă viitorul celei mai vechi clădiri din Pitești?

555×222 grota rece

Comentarii

7 comentarii

  • Viorel Radulescu spune:

    #facemStadioane?!…..

  • Iuliana spune:

    Mare păcat!

  • Gabriela spune:

    in mod normal , fiind monument istoric , daca actualii proprietari nu se pot ocupa de restaurare, care trebuie facuta de firme specializate,primaria ar trebui sa gaseasca urgent solutii, prin finantare, cumparare , etc…vezi Oradea…care devine o perla pe zi ce trece, pt ca primaria chiar se ocupa!

  • Daniel spune:

    Pe departe clădirea cu cea mai frumoasa arhitectură din toată zona Sf.Vineri, o admir de fiecare dată când am ocazia sa trec prin zona. Mare păcat că a fost lăsată de izbeliște. Daca dl primar Gentea poate face un efort in acest sens, garantat 4 mandate îl votez negreșit :). Felicitări pt articol !! Avem nevoie de mai multe de gen, până la urmă se sesizează cine trebuie și poate reușește să salveze patrimoniului Piteștean!

  • Anonim spune:

    primarul semafor ar trebui sa reconsidere ideea stadionului nou: clădirile de patrimoniu, canalizarea orașului sunt niște obiective mult mai salutare.
    dar trebuie sa ai minte ca să prioritizezi lucrurile.

  • Dud spune:

    eu zic sa puna un semafor și acolo

  • Florea spune:

    Este ca, și cum locuiești într-o casă care se degradează și aproape cade pe tine și nu vezi,nu auzi,așa este administrația unui oraș,care nu ia măsuri la timp pentru a nu se ajunge aici,dar trăiesc f.bine cu salarii nesimțite,dar cu ORBIE mare,la starea urbei,de unde își ia banii și pîinea.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90