EcoMoto 930×122

casa coculescu

Pitești. Destin tragic în Centru: Proprietate de sute de mii €, lăsată în ruine

Pitești. Destin tragic în Centru: Proprietate de sute de mii €, lăsată în ruine

Citiți și: Gentea anunță o nouă investiție majoră în Pitești!

PITEȘTI, ARGEȘ/Fantomă a gloriei trecute: Casa primarului Coculescu din Pitești, un monument istoric uitat

O plimbare pe strada Armand Călinescu din Pitești dezvăluie o panoramă a neglijării patrimoniului istoric.

Printre clădirile vechi, transformate mai mult formal în monumente istorice, se remarcă ruina fostei case a primarului Nicolae Coculescu, o clădire care odinioară strălucea de eleganță și prestigiu.

Citiți și: Pitești – Exclusiv. Încă un Kaufland în cel mai tare cartier din oraș!

Situată în imediata vecinătate a Muzeului Județean și a Școlii ,,Ion Pillat”, această clădire, care a aparținut unui primar emblematic al Piteștiului și prieten al familiei domnești Cuza, stă acum ca o mărturie tăcută a indiferenței.

Cu geamuri sparte, ziduri crăpate și curtea acoperită de gunoaie, casa lui Coculescu, de patru ori primar între 1861 și 1880, este un simbol al distrugerii care poate avea loc chiar și în timp de pace.

Am mai scris aici despre acest subiect, în 11 august 2021 – Video: Casa – monument a unui fost primar din Piteşti, o ruină

Așa arăta în august 2021:

 

După ce ePitești.ro a adus în atenția publicului această situație, Mihai Cornel, un antreprenor local din HoReCa, ne-a contactat.

Acesta ne-a transmis că el este cel care deține această proprietate și că ar vrea să reabiliteze locația.

Am scris despre dorința lui Mihai Cornel de a reabilita această locație imediat după publicarea primului material, AICI – Exclusiv. Antreprenor din Piteşti, dezvăluire-bombă: ,,Iată planul. Este o muncă titanică şi mulţi bani în joc”

Proprietar al casei și terenului după spusele sale, Cornel a dezvăluit planurile sale de a transforma clădirea într-un restaurant, respectând arhitectura originală.

Acesta ne-a pus la dispoziție, la acel moment, schițele cu ce ar vrea să facă acolo.

Arăta interesant la acel moment:

Au trecut mai mult de doi ani

Cu toate acestea, la doi ani după aceste declarații, casa rămâne în același stadiu de degradare.

Așa arată acum, în decembrie 2023:

 

Povestea Casei Coculescu este un amestec de speranță și dezamăgire.

Deși există planuri pentru restaurarea clădirii, realitatea actuală este aceeași; ruină și uitare.

Monumentul, odată simbol al prosperității și importanței Piteștiului, se confruntă acum cu riscul de a deveni doar o notă de subsol în istoria orașului.

 

Rămâne un mister de ce proprietarul, oricare ar fi el, deținând o „comoară” atât de valoroasă în inima orașului, a ales să lase această bijuterie arhitecturală să se piardă în neglijare și anonimat.

 

Eco moto 555×222

Comentarii

8 comentarii

  • benone spune:

    Mister ??? Nu e nici un mister! E mai mult decat evident ca o lasa sa se aleaga praful de ea, pentru ca nu are voie sa o demoleze. Numai un prost poate crede ca individul care a pus mana pe ea e interesat sa o renoveze…

  • Petrica T spune:

    Mai este în centru o clădire istorică foarte degradată in parculet , acum este acoperita cu o panza dar știu că era foarte degradată!! Ar trebui sa se ia măsuri ca in alte orașe … impozit 500 la sută daca nu se intervine asupra lor!!! Dar probabil că la noi așa se vrea …un oraș lăsat în degradare și tern , cenușiu… încremenit în vreme!!!!

  • Costel spune:

    Nu e nici un mister. Consolidarea și renovarea corectă costă mult, adăugarea de utilități moderne e complicată pe structură veche și probabil compartimentarea clădirii nu se pretează la conversia visată acum doi ani.
    Așa că se lasă în pace pînă pică natural, apoi se debarasează terenul și se face de novo ceva cu sticlă și betoane, mai puțin istoric dar mai eficient financiar.

  • Eugenia spune:

    Scuze….O fi ea ,, casă memorială” dar culmea nu se cade ca să etalăm asemenea ruina într-un centru al unui oraș atât de elegant frumos.
    Chear trebuie renovată clădire…?
    Iar de-a lungul anilor tot au fost primari in acest oraș. Hai să conservam totul că nu avem ce face cu banii!!!??

  • Geo spune:

    Dacă privim puțin toate construcțiile vechi cu valoare istorica sunt în paragină. Autoritățile cu bună știință și culpabilitate își bat joc su prin complicitate, nepăsare asista la moartea tuturor clădirilor istorice. Orașul.Pitesti este campionul chiciului, deși au fost două tentative plătite cu bani grei PUG ul.acestui oraș este expirat din 2009 . Primarii care s au perindat nu.au reușit sa actualizeze acesta lucrare, Planul.de Urbanism.General. Rușine!!!

  • Dana spune:

    De gura presei,acești parveniți ,care au multi bani,pun mana pe locuri din acestea,in buricul târgului….și primit reabilitarea,dar în fapt o lasă să de dărâme sa și facă el cine știe ce construcție odioasă..Credeți că acest neica nimeni știe el de istorie,sau de primarul Coculescu???Este prototipul îmbogățiților fără școală ,care și etalează mașinile și țoalele de firmă…Rușine?

  • George Tanase spune:

    Recunosc, nu sunt specialist in domeniu… dar, casa respectiva e doar… o casă țărănească altfel respectabilă… cam prea mare să fie „găzduită ” într-un traditional muzeu al satului românesc și în același timp, fără nici un element arhitectonic citadin consacrat care să-i confere statutul unei case cu pretenții de amplasament central fie si intr-un mic oraș-târg cum s-a consacrat Pitestiul. De exemplu… avem pe… Kogălniceanu o casă „de oraș” ca să zic așa, care merită cu adevarat efortul unei restaurari… Altfel, ne vom afla… la limita ridicolului așa cum se află azi… bojdeuca lui Creangă „nou restaurată”… si intens mediatizată in ultimul timp… Încă o dată mă întreb unde este „institutia arhitectului șef al orasului” in a cărei competență ar trebui să cada această dilemă urbană?!

  • gicu spune:

    Casa lui Pendiuc, cu ascensor când o luați la patrimoniu s-o putem vizita? Parca eta făcută cu bani publici!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3