- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 15-10-2024, ora 13:22
- Știri, Știri
Pitești: Mesaj dur: E strigător la cer!
Pitești: Mesaj dur: E strigător la cer!
Citiți și: Argeș: Rămâneți fără apă! Faceți-vă rezerveSocietatea Apă Canal trage un puternic semnal de alarmă cu privire la obiceiul mai multor piteșteni de a considera că rețeaua de canalizare este coș de gunoi.
În perioada 8-9 octombrie 2024, echipele operaționale ale societății au intervenit în anumite zone din orașul Pitești pentru curățarea rețelei de canalizare, în special în direcția decolmatării colectoarelor.
Citiți și: Anunț de ultim moment: Opțiune importantă pentru clienți!Situațiile identificate în teren reflectă „stilul modern” de viață urbană, de la consumerism până la nepăsare și lipsa de responsabilitate a unor cetățeni ai orașului.
,,Sunt câteva lucruri pe care fiecare le poate face acasă și care, cu siguranță, ne ajută să evităm atât problemele de acasă cu rețeaua de canalizare cât și cele ale orașului.
Să nu uităm, canalizarea nu este coșul de gunoi.
Preocuparea și atenția vizavi de deșeurile pe care le generăm și mici schimbări de comportament – spre exemplu colectarea și predarea uleiului alimentar uzat pentru reciclare – pot ține la distanță mirosurile neplăcute degajate din canalizare, înfundarea racordurilor sau refularea apei uzate în stradă sau în locuințe.
Calitatea vieții, sănătatea noastră şi menţinerea unui mediu înconjurător curat depind şi de serviciul de canalizare, un serviciu extrem de important în viaţa tuturor. Funcţionarea corespunzătoare a sistemului de canalizare este influenţată în mare măsură de modul în care noi toţi respectăm normele elementare cu privire la apele uzate deversate.
Utilizarea necorespunzătoare a sistemului de canalizare duce la scăderea duratei de viață a întregii infrastructuri de canalizare, de la racorduri, colectoare şi stații de pompare până la stații de epurare și, implicit, la creșterea costurilor de întreţinere şi operare, costuri suportate indirect de toţi membrii comunităţii.
Pitești: Mesaj dur: E strigător la cer!
În plus, înfundarea conductelor de canalizare face ca apele uzate să refuleze şi să inunde imobilele, cauzând disconfort olfactiv dar şi însemnate pagube materiale, iar sănătatea ne poate fi pusă în pericol.
Societatea Apă Canal are un program de mentenanță preventivă a canalizării, pentru a evita blocajele și refularea apei uzate din canalizare. Echipele Apă Canal intervin, de asemenea, punctual, când consumatorii sesizează la dispecerat (telefon non-stop: 0248223237) înfundări de canal sau mirosuri neplăcute.
Canalizarea naște monștri? Nu, însă stilul nostru de viață o face.
Înfundarea canalizării cu dopuri formate din grăsimi întărite, la care aderă șervețele umede, bețișoare pentru urechi, scutece, textile, etc. este un fenomen frecvent, cu care se confruntă societatea Apă Canal 2000.
Efectele schimbărilor climatice sunt un alt fapt.
Orașul se confruntă cu ele, pe mai multe planuri, iar unul din aceste câmpuri de „luptă”, greu încercate, este canalizarea.
„Încărcarea” adusă de ploile torențiale sistemului de canalizare este una extraordinară, sistemul intrând, la propriu, sub presiune, atunci când fluxul de apă preluat este peste limitele proiectate, depășește cu mult debitul obișnuit și antrenează șervețele umede, bețișoare de urechi și alte deșeuri ce nu ar avea ce căuta în canalizare.
De aici până la refularea canalizării în stradă mai este doar un pas.”, se arată în comunicat.
Reprezentanții societății fac din nou apel la populație să nu mai arunce gunoaie la canalizare.
Mesajul conducerii societății este unul simplu și civilizat:
„Aruncați la gunoi, nu înfundați canalul.
Să nu uităm, unele lucruri nu dispar numai pentru că am tras apa după ele!‟
Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.
Foto articol: Apă Canal
Foto principal: Descriptiv