930 x122 grota rece

alexandru odobescu

Pitești. Sărbătoare la „Odobescu”! 103 ani de excelență!

Sărbătoare la „Odobescu”! 103 ani de excelență!

Citiți și: Pitești. N-ai să crezi așa ceva! Pentru ce s-au dat amenzi în localuri

Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești, unul dintre cele mai apreciate Colegii din județul Argeș, îmbracă astăzi haine de sărbătoare.

Considerat a fi pe „podium” alături de Colegiile Naționale Ion C. Brătianu și Zinca Golescu, Colegiul Național Alexandru Odobescu împlinește azi 103 ani.

Citiți și: Pitești. Incredibil la Lidl: I-a dat cu zacusca în cap! „Ajutor!” Video

10 noiembrie 1919

În urmă cu 103 de ani, la 10 noiembrie 1919, s-au deschis la Piteşti cursurile Şcolii Normale de Băieţi (cu 134 de elevi), instituţie a cărei menire era pregătirea învăţătorilor atât de necesari în condiţiile făuririi României Mari, iar la 6 octombrie 1920 Regele Ferdinand I al României a semnat Înaltul Decret nr. 4045, prin care s-a aprobat ca Şcoala Normalã de la Piteşti sã poarte numele de Alexandru Odobescu.

Regimul comunist a dorit să organizeze o universitate în Pitești și în anul 1962 a rechiziționat frumoasa clădire inițială a liceului.

A urmat o perioadă de exil prin diferite spații din oraș și abia în anul 1975 au fost finisate toate corpurile de clădire prevăzute în planurile conducătorilor comuniști, Liceul de Matematică și Fizică Nr. 1 Pitești urmând să fie o pepinieră de cadre pentru viitoarea industrie energetică nucleară.

Schimbările dese au dus la multe distrugeri ale bazei materiale și cărțile rare oferite de familia patronului spiritual au fost pierdute în cea mai mare parte. Nici arhiva instituției n-a scăpat intactă din cauza acestor vitregii ale istoriei.

Biblioteca a fost supusă și epurărilor pe criterii ideologice, lucrări valoroase fiind distruse în anii roșii ai dictaturii de extrema stângă.

Apoi, existența unei baze materiale noi și menținerea elevilor într-o singură incintă au îmbunătățit calitatea procesului de predare – învățare – evaluare.

Pregătirea intensivă în domeniul științelor exacte a început să dea roade deosebite pe plan național și mondial, elevul Dan Pârjol obținând Premiul I la Olimpiada Internațională de Fizică în anul 1984.

Generații de elevi au intrat pe poarta instituției de învățământ după evenimentele din decembrie și au primit cea mai înaltă educație pentru a intra la cele mai bune universități din țară și străinătate.

Absolvenții colegiului sunt risipiți în întreaga țară și în cele mai diferite specializări.

Inclusiv primarul actual al Piteștiului, Cristian Gentea, este absolvent al prestigioasei unități de învățământ care azi serbează împlinirea a 103 ani de existență.

Foto: Arhivă ePitești.ro

Sursă info: Historia.ro

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3