- Publicat de: Madalina Iordachita
- 22-02-2023, ora 11:56
- Știri
Poliția avertizează: Atenție la telefoanele primite de la ”bancă”!
Poliția Română atrage atenția asupra unei noi înșelătorii care face ravagii în mai multe țări din Europa.
Citiți și: O altă bancă dispare! 35.000 de clienți transferați!Victimele sunt sunate de persoane care pretind că sunt angajați ai băncilor și sunt puse să-și transfere de urgență banii din contul personal într-un cont sigur al băncii, pentru a nu rămâne fără ei.
Deocamdată, în țara noastră nu s-au înregistrat astfel de situații.
Citiți și: Alertă pentru clienții băncilor! Ce se întâmplă cu banii din conturiPoliția Română transmite:
„Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene (Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia), săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.
Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.
În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite.
Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de ,,phone number spoofing”.
În situația în care primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție.
Până în prezent, Poliția Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa și preveni cetățenii.”