NOR CURIER 930X122

alegeri

Alege-ti presedintele!

Duminica, 22 noiembrie sunteti chemati la urne pentru a va exercita optiunea cu privire la alegerea presedintelui, adica cel care va fi primul om din stat pentru urmatorii cinci ani. In paralel, puteti sau nu, sa va exprimati optiunile si pentru doua teme propuse prin referendum. La scrutinul din 22 noiembrie, alegatorii voteaza la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu, voteaza numai la sectiile de votare speciale, dupa ce completeaza o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au mai exercitat acest drept la acest scrutin. Alegatorii care doresc sa voteze pentru un singur eveniment electoral la sectiile de votare speciale vor fi inscrisi atat in tabelul electoral pentru alegerea presedintelui, cat si in tabelul electoral pentru referendum, urmand ca rubrica destinata semnaturii din tabelul aferent scrutinului pentru care nu doresc sa voteze sa fie barata cu olinie orizontala.
Alegerile in Arges
Pentru alegerile din acest sfarsit de an, au fost tiparite in Arges 1.950.000 de buletine de vot pentru un numar de 560.000 de alegatori! Dintre acestea, 150.000 de buletine de vot sunt pentru sectiile speciale in care vot putea vota doar cetatenii aflati in tranzit prin diverse localitati – 50.000 de buletine pentru alegerea presedintelui, 50.000 pentru referendumul privind Parlamentul unicameral si 50.000 pentru referendumul privind reducerea numarului de parlamentari la maxim 300.
Cand veti intra in sectia de vot, veti primi trei buletine de vot: cate unul pentru alegerile prezidentiale si doua pentru referendum, avand in vedere ca trebuie sa va exprimati opinia pentru fiecare dintre propunerile presedintelui. In fiecare sectie, vor exista trei urne, pentru fiecare exprimare a optiunilor. De asemenea, ca noutate, trebuie sa stiti ca, daca vreti sa votati numai pentru presedintie, dar nu si pentru referendum, trebuie sa barati personal ca refuzati sa votati, pe fisa de la comisie, paragraful destinat referendumului, pentru a evita fraudarea electorala. Astfel, pentru alegerile prezidentiale vor functiona in Arges 597 de sectii de votare, dintre care 104 speciale (pentru alegatorii aflati in tranzit). Cele mai multe sectii de votare vor functiona in municipiul Pitesti, respectiv 88, dintre care 3 vor fi sectii speciale. Anul acesta, personalul si persoanele private de liberatea de la Penitenciarul Colibasi carora nu le-au fost limitate anumite drepturi, vor vota la o sectie speciala din Colibasi, sectiile de vot din penitenciare fiind desfiintate. Toate urnele de la sectiile speciale vor fi monitorizate cu camere video.
Alegeri pentru presedinte
Pentru alegerile prezidentiale, votarea incepe la ora 7 si se incheie la ora 21. La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea. La ora 21 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza. Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. Alegatorii care la ora 21,00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot.
In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
Candidatii la presedintie in ordinea de pe buletinele de vot
1. Crin Antonescu, P.N.L.
2. Mircea Geoana, P.S.D.+P.C.
3. Kelemen Hunor, U.D.M.R.
4. Traian Basescu, P.D.-L.
5. Sorin Oprescu, independent
6. George Becali, P.N.G.-C.D.
7. Ovidiu Cristian Iane, Partidul Ecologist
8. Gheorghe Eduard Manole, independent
9. Corneliu Vadim Tudor, P.R.M.
10. Remus Florinel Cernea, Partidul Verde
11. Constantin Ninel Potarca, independent
12. Constantin Rotaru, P.A.S.
Referendum
Pentru referendum, sunteti invitati sa va exprimati optiunea prin “DA” sau “NU“ cu privire la doua intrebari: “Sunteti de acord cu trecerea la Parlamentul unicameral?” si “Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?”. Buletinele de vot continand cele doua probleme supuse referendumului vor fi tiparite in culori diferite, respectiv buletinul de vot nr. 1 in culoarea negru iar buletinul de vot nr. 2 in culoarea albastru. Pentru referedum, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU”. Scrutinul se va deschide la ora 8,00 si se va incheia la ora 20,00.
Cazuri speciale, pentru urne mobile
Persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate, pot vota prin intermediul urnelor speciale dupa ce au intocmit personal o cerere scrisa, care trebuie depusa la biroul electoral al sectiei de votare unde a fost arondat conform domiciliului pana cel mai tarziu in preziua votului, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care rezulta ca este netransportabil. Personalul medical si administativ din spitale nu pot centraliza si depune cereri de votare prin intermediul urnei speciale. In ziua votarii, persoana trebuie sa fie internata intr-un spital, situat in raza teritoriala a sectiei de votare unde este arondat alegatorul conform domiciliului sau este imobilizata la locuinta sa, care se afla efectiv pe raza teritoriala a sectiei de votare unde este arondat. Daca alegatorul este internat intr-un spital situat in localitatea de domiciliu, dar care nu se afla pe raza teritoriala a sectiei de votare unde este arondat, acesta poate vota numai prin deplasarea la sectia de votare unde este arondat, in aceasta situatie nefiind posibila deplasarea urnei speciale. Alegatorul internat intr-un spital in alta localitate decat cea de domiciliu poate vota numai prin deplasare la sectia de votare speciala, avand in vedere faptul ca sectiile de votare speciale nu au urna speciala. Birourile electorale ale sectiilor de votare pot utiliza o singura urna speciala pentru toate cele trei tipuri de buletine de vot. Dupa revenirea membrilor biroului electoral care s-au deplasat cu urna speciala de vot, presedintele biroului va indentifica in listele electorale permanente datele personale ale alegatorilor care au votat cu urna speciala si au semnat in tabel.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3