930×122 CAPRA 5

psd

Deputat Simona Bucura-Oprescu: O singură lege a urbanismului, autorizaţii de la un singur ghişeu!

A fost lansat în dezbatere publică proiectul unui Cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, anunță deputatul PSD de Argeș Simona Bucura-Oprescu, președinte al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.

Citiți și: „Investim pentru siguranța traficului rutier din Argeș”

Conform PNRR, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va corela, simplifica și codifica într-un singur act normativ cel puțin 10 acte normative din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor. Totodată, România și-a asumat prin PNRR reducerea cu cca. 50% a termenelor de avizare – autorizare a construcțiilor de către entitățile relevante.

„Principale reforme introduse prin proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor privind amenajarea teritoriului și urbanismul vizează:

Citiți și: ,,Am luat această decizie! Este calea cea mai bună!”

-Planificarea echilibrată a dezvoltării teritoriului;

-Îmbunătățiri ale reglementărilor cu privire la documentațiile de urbanism;

-Simplificarea avizării documentațiilor de amenajarea teritoriului și a documentațiilor deurbanism;

-Digitalizarea proceselor în domeniul planificării, avizării și autorizării construcțiilor – toate datele tehnice privind amplasarea, calitatea și capacitatea instalațiilor publice vor fi cuprinse în banca publică de date urbane, care va fi integrată în timp într-o platforma unică de date națională, cu date interoperabile din diferite domenii sectoriale;

-Clarificarea servituțiilor și operațiunilor urbanistice;

-Simplificarea procesului de autorizare a executării lucrărilor de construcții;

-Simplificarea procesului de autorizare pentru obiectivele de mobilitate urbană și resurse sustenabile;

-Dezvoltarea sistemului de ghișeu unic digital (one stop shop) pentru obținerea certificatelor de urbanism, avizelor și acordurilor necesare și autorizațiilor de construire;

-A fost introdusă posibilitatea realizării unei documentații de urbanism de tip plan urbanistic general (PUG) pentru toate UAT dintr-o zonă metropolitană, pentru a se corela modul de dezvoltare și a se facilita implementarea de proiecte care deservesc mai multe UAT-uri;

În cazul construcțiilor, modificările vizează:

– Introducerea unui nou sistem de încadrare a construcțiilor în funcție de clasele de consecințe;

-Estimarea costului previzionat pentru lucrările de construire prin raportarea la indicatori de cost similari la ariile construite/ desfășurate/ utile per funcțiune propuse pentru obiectivul de investiții analizat;

– Prevederi specifice privind realizarea obiectivelor de investiții;

– Materiale, produse, echipamente, sisteme, tehnologii – definirea produselor pentru construcții, caracteristicile și performanțele aferente materialelor, produselor, echipamentelor, sistemelor și tehnologiilor de construcții, factorii cu atribuții de reglementare, avizare, certificare, urmărire și control, precum și activitățile de monitorizare și control.

Proiectul de act normativ, după perioada de consultare publică, va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului. Fiind o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere”, transmite deputatul Simona Bucura-Oprescu.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

3 comentarii

  • Georgescu spune:

    Madam, ce ai facut matale in Pitesti referitor la urbanism? Concret , nimic bun. Sunt case intre blocuri, nerespectări de PUD, PUZ , RLU, daca știe ce sunt astea. Gargară ieftină , praf in ochi si nesimtire multa. In schimb are lunar salarii nesimtite de atâțea ani. Să tot vorbești ce-ți trece prin cap.

  • Sofer European spune:

    Are dreptate domnul Georgescu. Miniciuni gogonate indrugati domnilor psdisti de peste 3 decenii

  • Florin spune:

    Voi ați mai făcut legi pentru voi uitate ce salariu au cei care le aplica primari merita acești bani

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90