Mihai Coteț: Securitate europeană prin cooperarea cu Turcia
În contextul unei vizite la Ankara, prezența lui Mihai Coteț, ca președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene și membru al delegației Comisiei pentru politică externă a Senatului României a oferit prilejul unor discuții ample și constructive cu omologii turci.
Întâlnirile desfășurate, într-o atmosferă deschisă și neformalistă, au vizat consolidarea relațiilor bilaterale și identificarea unor căi de colaborare strategică, cu accent pe întărirea capacităților de apărare europene.
Senatorul PNL de Argeș, Mihai Coteț, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a importanța unei cooperări sporite între Europa și Turcia, țară cu aspirații istorice și potențial de parteneriat în cadrul politicilor de securitate și modernizare.
Iată mesajul postat de Mihai Coteț:
Zilele acestea mă aflu la Ankara, fiind, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene, unul dintre membrii delegației Comisiei pentru politică externă a Senatului României, condusă de Titus Corlăţean.
Am avut discuții constructive și agreabile cu omologii noștri din Parlamentul turc: dl. Ayhan Gider, președintele Grupului de Prietenie Interparlamentară Turcia-România, dl. Hulusi Akar, președintele Comisiei pentru Apărare, dl. Burhan KAYATÜRK, președintele Comisiei parlamentare de armonizare UE, dl. Fuat OKTAY, președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe și dl. Mehmet Kemal Bozay, ministru al Afacerilor Externe și director pentru Afaceri Europene.
Genul aceste de întâlniri nu sunt nici pe departe formale, ci presupun ore întregi de discuții și de dezbateri cu privire la proiectele care ne unesc și interesele comune pe care le avem.
Extinderea cooperării cu Ankara ar putea spori capacitățile de apărare ale Europei.
În acest moment de incertitudine geopolitică, generat de intențiile administrației Trump de a reduce angajamentul SUA față de aliații NATO, implicarea Turciei este cât se poate de binevenită.
Oficialii europeni analizează modalități de colaborare în domeniul apărării, având în vedere riscurile tot mai mari pentru stabilitatea regională.
Turcia este oficial candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 1987, însă negocierile au fost înghețate în 2016, din cauza tensiunilor politice și a divergențelor pe o serie de teme sensibile.
Astăzi, se discută intensiv despre o reevaluare politică a Bruxelles-ului față de Ankara, pentru o cooperare mai strânsă între UE și Turcia.
Sunt convins că eforturile diplomatice și deschiderea de care dau dovadă ambele părți vor da roade.
Turcia a demonstrat angajamente față de securitatea europeană.
La începutul lunii martie, ministrul turc de externe Hakan Fidan a vizitat Londra pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și despre consolidarea cooperării în domeniul apărării cu statele europene.
În cursul zilei de astăzi, am avut onoarea de a participa și la o ceremonie emoționantă la Mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele și simbolul modernizării Turciei.
Am realizat încă o dată cât de important este, pentru o țară, să se raporteze la astfel de simboluri și, mai ales, de ce drumul modernității este singurul care garantează democrația în țările noastre.
Întâlnirile deschise și constructive întăresc încrederea reciprocă și evidențiază faptul că, prin eforturi diplomatice continue, se pot clădi punți de dialog și parteneriat, esențiale pentru asigurarea unui viitor democratic și modern în țară.