SMART KIDS 930X122

Ovidiu Puiu

Senator Ovidiu Puiu: Crizele suprapuse ne pot face mai rezilienți sau mai puternici? Depinde de noi!

Senator Ovidiu Puiu: Crizele suprapuse ne pot face mai rezilienți sau mai puternici? Depinde de noi!

Citiți și: Transferuri oficiale: Ana Stan, Gelu Tofan și T. Irimia au trecut de la PNL la PSD

Orice comentariu despre cât va dura, cum va evolua și mai ales cum se va sfârși criza din Ucraina este cu siguranță plin de incertitudine la momentul la care ne aflăm. Fără doar și poate însă, efectele au început să se resimtă și să se intersectează cu efectele altor crize pe care le traversam deja, consideră senatorul PSD de Argeș Ovidiu Puiu.

„Peste 550 de mii de cetățeni ucraineni au intrat în România într-o lună de la începutul conflictului și chiar dacă mulți dintre ei aleg Vestul, presiunea socială există și tinde să se adâncească. Din datele pe care le avem, înțelegem că până acum fenomenul a fost gestionat rezonabil, dar este evident ca avem nevoie de o viziune integrată pe termen mediu și lung. Migrația este un fenomen mult mai complex decât apare la prima vedere, care, pe lângă ajutorul imediat (hrană și adăpost), necesită intervenții pe piața muncii, în sănătate, în educație etc. Comisia Europeană pare că și-a însușit lecțiile crizei migranților din 2015-2016 și eșecul abordării bazate pe cote. Noua abordare europeană de ”împărțire echitabilă a poverii” în ceea ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni nu este încă finalizată, dar reținem că România trebuie să fie cu adevărat en-garde în această privință!

Citiți și: Gentea anunță o nouă investiție care va bucura mulți elevi, părinți și profesori!

Dacă gestionarea fluxurilor de migranți este probabil cea mai urgentă provocare, securitatea energetică rămâne cea mai importantă provocare. E aproape inadmisibil să stai pe un munte de resurse și să privești la cum cresc prețurile gazului și petrolului pe bursele internaționale! Partenerii occidentali pare că au agreat că sancțiunile pe energie aplicabile Rusiei nu sunt realiste acum, dar au dat semnale foarte clare că independența energetică devine prioritate zero. În condițiile în care Green Deal-ul pare să se relaxeze și țările UE intră într-o cursă nebună de creștere a producției de energie, România nu are nicio altă variantă în afară de accelerarea tuturor planurilor pentru resurse off-shore, energie nucleară, regenerabile de orice fel ș.a.m.d.

Suprapusă peste criza din energie, dar și peste criza pandemică – despre care nu știm încă sigur dacă s-a încheiat sau nu – criza din Ucraina arată că în orizontul foarte apropiat ne așteaptă și alte provocări, a se citi în primul rând o posibilă criză majoră pe piața cerealelor sau dificultăți în aprovizionarea cu materii prime de bază pentru mai multe tipuri de industrii. Din fericire, la inițiativa PSD, s-a obținut o protejare pentru cel puțin un an de zile a cetățenilor și a firmelor din România față de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Semnele din piață arată însă că inflația este foarte mișcătoare și că lumea se îndreaptă înspre o nouă recesiune. Prioritare pentru perioada următoare rămân așadar măsurile de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și ajutorul pentru companiile aflate în dificultate.

Să nu uităm însă și de investițiile din PNNR, de fondurile rămase necheltuite din exercițiul 2014-2020 sau de miliardele de euro care ne sunt alocați pentru perioada 2021-2027! Și, la fel de important, să luăm aminte că trăim un punct de inflexiune a istoriei care ar trebui să ne înzecească responsabilitatea!”, afirmă senatorul Ovidiu Puiu.

555×222  MAIA

Comentarii

2 comentarii

  • Nico spune:

    Domnul senator nu prea e în criză. A primit pri anii ’90 gratuit terenul pentru Universitatea Brâncoveanu iar acum au apărut acolo blocuri înălțate până la cer. O fi legal, normal, moral?

  • Un cetatean spune:

    Senatorul asta nu era profesor universitar? Cum naiba poate sa scrie „inflatia este foarte miscatoare”? O fi vrut sa spuna „muscatoare”?

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90