930×122 CAPRA 5

dosar penal

PRINS LA VOLAN DE DOUĂ ORI ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, DEȘI AVEA PERMISUL RETRAS DIN MOTIVE MEDICALE 

UPDATE: „Bărbatul a fost cercetat într-un dosar penal, în care s-a stabilit prin expertiză medico-legală că nu ar fi avut discernământ în raport cu fapta ce a făcut obiectul cercetărilor.
Instanța a dispus retragerea permisului de conducere și obligarea sa la tratament medical de specialitate.
La revenire, acesta a solicitat restituirea permisului de conducere, împrejurare în care a fost evaluat de o comisie medicală de specialitate, care a stabilit că nu are capacitatea de a conduce”, precizează IPJ Argeș.

Citiți și: S-a decis! Toți șoferii cu permis categoria B vor face asta!

Știrea inițială:

Un tânăr de 25 de ani a fost depistat la volan de poliţişti argeşeni, pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni, deşi avea permisul retras din motive medicale, în baza unei sentinţe judectoreşti.

Citiți și: Video ireal! Scandal cu Poliția: Șoșoacă a urlat la agenții care i-au luat permisul

În ziua de 25 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Politie Rurală Tigveni au depistat un bărbat de 27 de ani, din Mioveni, care conducea un autoturism deşi avea permisul de conducere retras pe motiv medical.

În cauză poliţiştii au întocmit dosar penal conform art. 335 alin.2 din Codul Penal, care prevede următoarele: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

„Reamintim că, acelaşi bărbat a fost depistat şi de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piteşti, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Pitești, având permisul de conducere retras pe motiv medical.

Din verificări s-a stabilit că măsura retragerii din motive medicale a fost dispusă de instanţa de judecată, în urma unui dosar penal în care a fost cercetat, iar ulterior, în cursul acestui an, a fost reexaminat, însă comisia medicală specializată a concluzionat că nu este apt pentru a conduce, măsura retragerii rămânând în vigoare”, arată IPJ Argeș.

 

Precizări de la POLIȚIE:

Anul trecut au fost retrase sau anulate de poliţiştii argeşeni 176 de permise de conducere, din care 7 de la şoferii inapţi din punct de vedere medical sau psihologic, iar în primele 10 luni ale anului în curs, 229 de permise de conducere, din care tot 7 pe la şoferii declaraţi inapţi de cadrele medicale.

Până la 1 ianuarie 2019, medicul de familie era cel care informa Poliţia Rutieră atunci când o persoană aflată în evidenţa sa era declarată inaptă medical sau psihologic. De altfel, doar acesta putea solicita pentru persoana în cauză, deţinătoare a unui permis auto, examenul de specialitate necesar.

Începând cu data de 6 ianuarie 2019, odată, cu intrarea în vigoare a Legii nr. 345/2018, art. 22 din OUG 195/2002 – Codul Rutier, a fost modificat, astfel încât orice medic care are în evidenţă o persoană deţinătoare a unui permis auto, susceptibilă de a fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita examenul de specialitate necesar.

În plus, unitatea de asistenţă medicală care realizează acest tip de examen este obligată să comunice rezultatul examinării către Poliţia Rutieră în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.

Noile prevederi din 2019:

Potrivit modificărilor intrate în vigoare de la începutul anului 2019, la art. 22 din OUG 195/2002, aliniatul 6 are următorul cuprins:
„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată prevăzută la alin. (4), cu diagnosticele constatate şi cu datele de contact ale unităţii medicale în care medicul trimiţător îşi desfăşoară activitatea şi să consemneze acest lucru în fişa medicală a conducătorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare prevăzut de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizata pentru a efectua examinarea medicală de specialitate”.

Totodată, după aliniatul 6 au fost introduse patru noi aliniate, după cum urmează:
(6¹) „În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabileşte că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliţia rutieră în a cărei rază teritorială unitatea îşi desfăşoară activitatea, către medicul trimiţător, precum şi persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, unitatea de asistenţă medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimiţător”.

(6²) „În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere în condiţiile alin. (6), medicul trimiţător nu este înştiinţat de către unitatea de asistentă medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliţiei rutiere pe a cărei rază teritorială acesta îşi desfăşoară activitatea numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei aflate în evidenţa sau îngrijirea sa, precum şi informaţia că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile alin. (6).

(6³) „La data primirii comunicării prevăzute la alin. (61) teza I sau, după caz, la alin.

(6²), poliţia rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective, făcând menţiune despre aceasta în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, conducătorului prevăzut la alin. (6)”.

(64) „Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către poliţia rutieră în condiţiile alin. (6³). În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul poliţiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură”.

Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (8) din OUG 195/2002, permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se retrage de către poliţia rulieră şi poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care a fost luată această măsură.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3