930×122 CAPRA 5

Arges

Program medical, în premieră în Argeș

12 500 de argeșeni cu vârste de la 50 de ani până la 74 de ani pot beneficia acum de un program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase colorectale, anunță prefectul de Argeș, Radu Perianu.

Citiți și: Atenție, șoferi! Se lucrează pe aceste drumuri

Înscrierea se poate face la 30 de medici de familie din județ care vor lua parte la acest proiect.

Cancerul colorectal este pe primul loc al afecțiunilor oncologice în Argeș. Programul de screening este în premieră în județ.

Citiți și: Alertă ANM! Viscol și fenomene periculoase astăzi

La acest moment există 15 medici parteneri și peste 6 luni vor mai lua parte alți 15. Este vorba, în special, despre medici de familie.

Procedura este explicată de către coordonatorul programului, doctorul Tabita Stănoiu:

“M-am lovit de multe ori de rușine atunci când am încercat să discut despre o astfel de afecțiune. Acum este foarte ușor de recoltat la domiciliu. Persoana vine la medic, primește un dispozitiv, dar și instrucțiunile necesare ca să îl folosească, completează un chestionar. Într-un termen de maxim o săptămână poate aduce proba înapoi la medic. Toate probele recoltate vor fi lucrate în laboratorul Institutului Clinic Fundeni. Rezultatele vin la medici.

Dacă este un rezultatul negativ, analiza va fi repetată peste 2 ani. Dacă indică o afecțiune trebuie să vedem mai departe despre ce este vorba. Persoana este programată, tot de către medicul de familie, pentru o colonoscopie la Institutul Clinic Fundeni. Pentru că programul este destinat în special, dar nu exclusiv, persoanelor vulnerabile, ne-am gândit chiar și la transport.

Fundația Renașterea se va ocupă să îi ia pe oameni de acasă, să îi ducă în Capitală și înapoi la domiciliu. Colonoscopia se face cu sedare. Dacă rezultatul va fi unul care indică o afecțiune, pacientul va intra în tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate, chiar și în cazul în care nu a fost asigurat până la acel moment”

Instituția Prefectului- Județul Argeș a încheiat un acord de parteneriat cu reprezentanți ai Institutului Clinic Fundeni și Fundația Renașterea pentru a implementa cu succes proiectul „Furnizarea serviciilor de sanatate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN.

La începutul anului viitor intenționăm să organizăm la Pitești, la sediul instituției, o conferință de promovare a proiectului pe care îl considerăm foarte important pentru sănătatea argeșenilor.

Sursă foto principal: Digi24.ro

555×222  MAIA

Comentarii

Un comentariu

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90