Donaris 930 x 122

caniculă

REGULI STRICTE PE TIMP DE CANICULĂ LA LOCUL DE MUNCĂ / ITM ARGEŞ ATENŢIONEAZĂ

ITM Argeş informează că, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă se aplică măsurile prevăzute de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 99/2000.

Citiți și: Nereguli grave: Peste 100 de angajatori din Argeş, amendaţi de ITM. Unii au devenit „abonaţi fideli”

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale:

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

Citiți și: Atenţionare meteo de ultimă oră: caniculă în tot judeţul

-reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
-asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
-alternarea efortului dinamic cu cel static;
-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
-asigurarea echipamentului individual de protecţie;
-asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000 se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor art. 8 a O.U.G.nr. 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale INSPECŢIEI MUNCII cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

[555x222px]Destinatia_Ideala_Toamna_ePitesti

Comentarii

Donaris 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441