930×122 CAPRA 5

apa

„Rezerva de apă a ţării este în scădere”

Rezerva de apă a ţării este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, se arată într-un comunicat al ANAR.

Citiți și: Pitești: Consumatorii de pe mai multe străzi, fără apă

Echipele Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.

„În principalele 40 de lacuri, avem disponibil astăzi un volum de apă de 3,30 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,62%, cu tendință de scădere.”, precizează ANAR.

Citiți și: Oficial: Unde sunt probleme cu asigurarea apei potabile

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

Aceste restricțiile au fost impuse chiar de către operatorul de apă. Se urmărește în acest sens refacerea rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.

Această creștere se datorează și din cauza utilizării apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole.

De asemenea, există alte sute de localități în țară unde fântânile sunt secate parțial.

Autoritățile fac însă apel la calm și responsabilitate.

Sursă foto principal: gorjeanul.ro

555×222  MAIA

Comentarii

New Profesional Consult 570×90