930×122 CAPRA 5

pensie

Români cu pensie mai mică după recalculare!

Români cu pensie mai mică după recalculare!

Citiți și: Adio! Acest tip de pensie DISPARE!

Noua lege a Pensiilor din România prevede și o a doua recalculare a pensiilor.

Aceasta va avea un impact mult mai mare decât recalcularea care se finalizează în septembrie 2024.

Citiți și: Oficial: Milioane de români, pensii mai mari! Data la care vor fi majorate

Până la finalizarea recalculării (septembrie 2024), pensionarii pot depune la casele de pensii acele ,,Adeverințe de Brut”.

Pe baza acestor documente, în termen de 6 luni va începe a doua recalculare a pensiilor, scrie știripesurse.ro.

Dacă în urma acestei recalculări, pe baza Adeverinței de Brut, venitul rezultat este mai mic, atunci acesta va rămâne în plată:

„(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, este precizat în lege.

Români cu pensie mai mică după recalculare!

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat în ce va consta recalcularea efectuată în baza documentelor depuse de pensionari.

Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, declară Marius Budăi la Antena 3 CNN.

La recalculare vor fi luate în calcul și  perioadele de necontributivitate.

Adică atunci când persoana în cauză s-a aflat în armată, șomaj sau la facultate.

De asemenea, se vor lua în calcul și primele, sporurile sau orele suplimentare ale angajatului.

Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a spus și Simona Bucura Oprescu, actualul ministrul al Muncii, potrivit dailybusiness.ro.

Foto: Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90