- Publicat de: admin
- 15-03-2015, ora 10:00
- Sănătate
4 ALIMENTE CARE SUNT MAI SĂNĂTOASE GĂTITE DECÂT CRUDE
Regula potrivit căreia e bine ca legumele şi fructele să fie consumate crude nu este una general valabilă, anumite vegetale, precum roşiile şi morcovii, fiind mult mai nutritive dacă sunt gătite, potrivit specialiştilor în domeniu. Roşiile, spanacul, morcovii şi sparanghelul sunt patru dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite.
Citiți și: Majorare fără oprire la alimente: Cât mai rezistă buzunarele noastre?Gătirea roşiilor creşte nivelul de licopen din acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la reducerea riscului de cancer la prostată. Totuşi, nu este recomandat consumul exclusiv de roşii gătite, pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine din acestea.
Spanacul este bogat în oxalaţi, substanţe care se leagă de minerale importante, precum fierul şi calciul. Atât fibrele, cât şi oxalaţii pot face ca fierul să fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reuşind să asimileze doar 5% din conţinutul de fier al frunzelor acestei plante.
Citiți și: Decizia momentului pentru milioane de persoane!Morcovii sunt bogaţi în carotenoizi, substanţe care îi conferă acestei rădăcinoase culoare portocalie. Încălzirea morcovilor poate creşte conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice datorită proprietăţilor antioxidante.
De asemenea, gătirea sparanghelului poate ajuta la creşterea disponibilităţii spre absorbţie a nutrienţilor şi conţinutului de polifenoli ai acestei legume. Gătirea sparanghelului îmbunătăţeşte valoarea nutritivă, dar, având în vedere că absoarbe grăsimea ca un burete, aveţi grijă la cantitatea de grăsime folosită când preparaţi această legumă. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)