930 x122 grota rece

Arges

BEBELUȘ DIN ARGEȘ, TRATAMENT CUMPLIT

Medicul Adriana Tuţescu, şefa Secţiei de Boli de Metabolism din Spitalul Judeţean de Urgență din Pitești a anunţat astăzi că aproape 32.000 de argeşeni sunt luaţi în evidenţă ca fiind suferinzi de diabet. Anunţul a fost făcut în contextul în care mâine, 7 aprilie, este Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat.

Citiți și: Atenție, șoferi! Se lucrează pe aceste drumuri

Potrivit sursei citate, 2.800 de argeşeni sunt insulino-dependenţi (au nevoie de tratament zilnic pentru a supravieţui). Cel mai tânăr bolnav de diabet din Argeș este un bebeluş de numai 6 luni. Bebelușul este înţepat cu seringa de 8 ori pe zi (de 4 ori pentru determinarea nivelului glicemiei şi de alte 4 ori pentru tratament cu insulină!). În total, în judeţ sunt aproximativ 80 de copii cu diabet.

„Sedentarismul, obezitatea, alimentaţia nepotrivită şi stresul sunt factorii care generează în general diabetul. De asemenea, un copil care are ambii părinţi cu diabet va face în mod sigur boala, iar copilul care are un singur părinte cu diabet prezintă risc mare de îmbolnăvire. În plus, cel care are în neam rude de sânge cu această boală prezintă gena diabetului latentă în sânge, genă care poate fi activată oricând de un factor de stres.”, precizează Adriana Tuţescu.

Citiți și: Alertă ANM! Viscol și fenomene periculoase astăzi

Astăzi, în același context al Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului, în Piața „Vasile Milea” din centrul Piteștiului argeșenii au avut posibilitatea să-și verifice gratuit glicemia și tensiunea arterială. Timp de circa 3 ore într-un cort special amenajat în acest sens au fost testate în jur de 300 de persoane. Cu această ocazie, 2 copii de 5 și, respectiv, 9 ani au fost depistați cu diabet. Alte 8 persoane au fost găsite cu tensiune foarte mare, iar 6, cu glicemia peste 250. De asemenea, nu puțini au fost găsiți bolnavi cronici, a precizat pentru ePitești Mariana Badiu, inspector îngrijire medicală la Spitalul Județean de Urgență.

Acțiunea, la care au participat 6 asistente medicale, a fost organizată de Spitalul Județean de Urgență din Pitești și de Consiliul Județean Argeș.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA