930×122 CUMPANA 5

coronavirus

MS IMPUNE REGULI STRICTE ÎN SPITALE

Ministerul Sănătății (MS) a pus ieri, 10 martie 2020, în funcțiune Centrul Operațional de Coordonare. Centrul va stabili operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și cu unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID – 19 și pentru stabilirea măsurilor necesare.

Citiți și: Argeș. Dezastru în unitățile medicale! Doctori prinși fumând în spital!

“Centrul Operațional ne va furniza situația la zi, toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm.

Vom cunoaște stocurile de medicamente, de echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției și numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, precizează ministrul Victor Costache.

Citiți și: Mii de pacienți vor rămâne netratați

Conducerea MS a stabilit și un plan de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul actual COVID – 19.

“În perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologică locală. În funcție de dinamica situației, se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate.

Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor.

Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane.

Se va asigura o comunicare publică adecvată, pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare”, informează Ministerul Sănătății.

De asemenea, s-a stabilit o rețea-suport pentru spitalele de boli infecțioase: “În functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus, se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase.

Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale.

Pot fi incluse în rețeaua de spitale de suport și spitale din alte județe, preponderent cele cu secții de boli infecțioase, precum și spitalele din alte rețele decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, spitale private).

În Planul MS mai sunt prevăzute și măsuri pentru cazul extinderii crizei și al depășirii capacității spitalelor de boli infecțioase, dar și reglementări cu privire la utilizarea echipamentelor de protecție”, precizează MS.

Amintim că începând din 8 martie și până pe 31 martie 2020, aparținătorii pacienților nu mai pot face vizite în spitale (AICI, subiectul pe larg).

(Sublinierile aparțin redacției) (Foto: descriptiv) 

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

570 X 90 CAPRA 3