- Publicat de: ePitești
- 16-11-2017, ora 11:17
- Sănătate
PITEȘTI: FUMATUL UCIDE
Pitești: Fumatul ucide. Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie (în acest an, astăzi, 16 noiembrie 2017), printr-o iniţiativă menită să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Citiți și: Pitești. Accident lângă Spitalul Militar. Mașină praf!Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar și familial şi în comunitate cu privire la riscurile consumului de tutun şi la formarea de abilităţi de viaţă sănătoasă.
Pentru marcarea Zilei Naționale Fără Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş a desfăşurat în această perioadă astfel de activități, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică Argeş, în școlile gimnaziale nr. 8 „Ion Pillat” și „Tudor Vladimirescu” din Pitești (foto), acolo unde au fost informați circa 100 de elevi şi cadre didactice.
Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!În acest an mesajul este cel promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mesaj prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă “Tutunul, o amenințare globală în calea dezvoltării”.
Campania din 2017 se axează pe obstacolele pe care industria tutunului le pune în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor lor cetățeni.
Rezultatele studiilor în domeniu arată următoarele:
-La nivel global consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că până în 2030 consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar peste 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
-Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media Uniunii Europene).
-În cazul a jumătate dintre fumătorii cu vârsta de peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
-Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 s-a situat peste mediile europene pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7%, față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 de zile – 30,1%, față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 de zile – 19,7%, față de 12,4%.
Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă în privința ambele sexe adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
-Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).