pizzeria sapori  930 122

itm

Sancțiuni de 13.000 de lei: Cum i-a prins ITM în flagrant

Sancțiuni de 13.000 de lei: Cum i-a prins ITM în flagrant

Citiți și: Sancțiuni de aproape 90.000 de lei pentru piteșteni: Grădini de bloc, rase de pe fata pământului

În perioada 1 aprilie – 20 septembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș a desfășurat o campanie națională de informare, conștientizare și monitorizare a angajatorilor care utilizează zilieri și salariați temporari.

Campania a avut ca scop principal creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și promovarea respectării legislației în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) pentru aceste categorii de lucrători.

Citiți și: Acțiuni ale poliției în Argeș: Zeci de sancțiuni aplicate

Obiectivele campaniei au fost:

– Creșterea gradului de conștientizare a agenților de muncă temporară în ceea ce privește respectarea legislației aplicabile.

– Creșterea gradului de conștientizare a utilizatorilor și beneficiarilor de forță de muncă temporară și zilieri cu privire la necesitatea respectării normelor legale.

– Diminuarea impactului social și economic al nerespectării legislației privind securitatea și sănătatea în muncă.

– Identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri și luarea măsurilor legale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 52/2011, privind activitățile ocazionale.

– Conștientizarea beneficiarilor și zilierilor în ceea ce privește importanța respectării normelor de securitate și sănătate în muncă, prevăzute de Legea nr. 52/2011 și normele sale metodologice.

În cadrul campaniei, 35 de agenți economici au fost verificați, iar controalele au scos la iveală o serie de neconformități.

Printre cele mai frecvente probleme identificate se numără:

– Neasigurarea instruirii în domeniul SSM la angajare și periodic.

Sancțiuni de 13.000 de lei: Cum i-a prins ITM în flagrant

– Neprezentarea documentelor solicitate de inspectorii de muncă.

– Neasigurarea măsurilor necesare pentru acordarea primului ajutor.

În urma acestor verificări, 4 neconformități au fost sancționate cu amenzi contravenționale în valoare totală de 13.000 lei.

Importanța respectării legislației în domeniul SSM

ITM Argeș subliniază importanța respectării legislației în domeniul securității și sănătății în muncă, în special în cazul lucrătorilor zilieri și temporari, care sunt mai expuși riscurilor din cauza naturii muncii lor.

Inspectoratul va continua să monitorizeze activitatea angajatorilor, pentru a se asigura că aceștia respectă normele legale și că toți lucrătorii beneficiază de condiții de muncă sigure și sănătoase.

Această campanie face parte din eforturile continue ale instituției de a reduce riscurile la locul de muncă și de a promova un mediu de muncă sigur și sănătos pentru toți lucrătorii.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

Foto: Descriptiv

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90