New Profesional Consult 930 x 122

elevi

Schimbare importantă în școli!

Schimbare importantă în școli!

Citiți și: S-a semnat contractul! Vești bune pentru mii de elevi

Ministerul Educației (ME) a stabilit, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial, procedura aferentă repartizării pe clase a copiilor la începutul fiecărui an școlar.

Astfel, fiecare instituție va avea propria procedură, în baza unor criterii generale stabilite de noul ordin.

Citiți și: Atenție! Amenzi pentru elevi!

Norma vine să pună în aplicare principiile desegregării și combaterii discriminării, conform noii legii a educației preuniversitare.

Ordinul ME 3.945/2024, aplicabil deja, este menit să definească procedura care trebuie urmată pentru stabilirea modului în care se va face repartizarea.

Este vorba despre antepreșcolari, preșcolari, elevi înscriși în grupe sau clase, la începutul fiecărui an școlar.

Conform documentului, creșele, grădinițele, școlile și liceele își vor elabora propria procedură privind repartizarea copiilor.

Ordinul stabilește criteriile generale care trebuie respectate.

Astfel încât să fie evitată orice forma de segregare sau discriminare a acestora.

Ordinul pentru distribuirea copiilor în instituțiile de educație timpurie și în ciclurile primar și secundar, la nivelul claselor de început, cum ar fi grupa mică, clasa pregătitoare și clasa a V-a, stabilește ca aceștia să fie distribuiți aleatoriu.

Fie prin tragere la sorți, fie în ordine alfabetică.

Decizia în acest sens urmează să fie luată de către consiliul de administrație al fiecărei școli.

Vor fi prezenți și părinți, în calitate de observatori.

Schimbare importantă în școli!

În ceea ce privește elevii claselor a IX-a, ordinul prevede că distribuirea acestora pe clase se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Aceasta se va face pe câte două liste, pe criteriul de gen (fete/ băieți).

De asemenea, documentul specifică faptul că distribuirea copiilor pe clase se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, câte un elev la fiecare clasă.

În plus, procesul de constituire a claselor va respecta și principiul continuității studiului limbii moderne L1 și L2 din ciclul gimnazial.

În ceea ce privește gemenii sau tripleții, părintele sau reprezentantul legal al acestora depune o declarație la unitatea de învățământ.

În aceasta precizează dacă dorește repartizarea fraților în aceeași clasă sau în clase diferite.

În situația în care părintele dorește înscrierea fraților în aceeași clasă, aceștia vor fi repartizați în clasa în care a fost distribuit primul dintre frați.

De asemenea, documentul stabilește, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, că aceștia vor fi repartizați echitabil, la nivelul tuturor claselor.

În funcție de tipul de tulburare/ afecțiune/ dizabilitate/ dificultate de învățare pe care le au, pentru toate nivelurile de studiu.

Măsura vine să completeze seria de reglementări subsecvente noilor legi ale educației, intrate în vigoare anul trecut.

Detalii, AICI.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90