NOR CURIER 930X122

modificări legislație rutieră

Schimbare majoră în Codul Rutier 2024: Radarul Poliției, ajustat în favoarea șoferilor

Schimbare majoră în Codul Rutier 2024: Radarul Poliției, ajustat în favoarea șoferilor

Citiți și: Pușcărie și amendă uriașă pentru acest comportament în trafic!

Vin și vești bune pentru șoferii din România. Polițiștii ar putea fi obligați să reducă din viteza indicată de radar.

Marja de eroare în cazul radarului a fost stabilită la 10 kilometri pe oră, respectiv 10% din viteza de peste 100 de kilometri la oră, printr-un proiect de lege care amendează legislația rutieră.

Citiți și: Șoferii, obligați să reducă viteza! Amenzi uriașe!

Schimbare majoră!

Astfel, în cazul depășirii vitezei legale constatate prin radar, polițistul ar putea fi obligat să aplice în favoarea șoferului care a comis comis contravenția două marje de eroare.

Prima marjă de eroare, de 10 km/h, se aplică până la viteze de 100 km/h inclusiv. A doua marjă de eroare, de 10%, se aplică la viteze de peste 100 km/h.

Această modificare este conform unui amendament adus legislației, notează Profit.ro.

Potrivit autorilor inițiativei, legislația actuală privind măsurarea vitezei cu cinemometrul nu oferă claritatea și precizia necesare pentru elaborarea și aplicarea normelor juridice.

Ce spun autorii amendamentului în expunerea de motive

„Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționați contravențional pentru depășirea vitezei, cât și la o practică judiciară diferită.

Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus menționați.”

Pentru a intra în vigoare, modificarea trebuie adoptată de Parlament și promulgată.

Citește și: Mașinile și motocicletele, interzise pe timpul nopții! Proiectul a fost depus în Parlament

Foto descriptiv: arhivă

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90