pizzeria sapori  930 122

rca

Schimbare radicală privind RCA! Devine obligatoriu

Schimbare radicală privind RCA! Devine obligatoriu

Citiți și: Legea nu îți dă voie să faci așa ceva!

Asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) pentru trotinete nu este încă obligatorie.

Dar România trebuie să se conformeze unei directive UE care va trebui transpusă și în legislația noastră până la finalul acestui an.

Citiți și: Schimbare radicală în trafic! Sunt vizați absolut toți șoferii

În consecință, un proiect de lege care modifică legislația referitoare la RCA a fost adoptat la Senat.

Conform documentului, orice vehicul va trebui asigurat în mod obligatoriu.

Inclusiv bicicletele electrice și trotinetele electrice.

Astfel, este considerat vehicul orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h.

Sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg.

Și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

Precum și orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul, indiferent dacă este cuplată la acesta sau nu.

De asemenea, documentul asociază acestei definiții și tramvaiele, dar disociază de această accepțiune ”fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie”.

Prin urmare, viitoarea lege va obliga proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul să încheie o asigurare RCA pentru acoperirea riscurilor legate de utilizarea acestuia pe teritoriul României.

Totuși, norma prevede și excepții de la obligația de încheiere a contractului RCA.

Anume pentru vehiculele utilizate exclusiv în evenimente și activități sportive cu motor în zone cu acces restricționat.

Cu condiția ca organizatorul să aibă asigurare sau instrument de garantare alternativ.

Schimbare radicală privind RCA!

De asemenea, propunerea stabilește limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA pentru prejudicii materiale și vătămări corporale și decese.

Astfel, conform proiectului, pentru prejudicii materiale produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei.

Schimbare radicală privind RCA! Devine obligatoriu

Iar pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 31.926.210 lei.

Mai mult, documentul prevede că „indiferent de locul în care s-a produs accidentul, respectiv pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staționării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse”.

Măsura va permite suspendarea efectelor contractului RCA în cazul suspendării înmatriculării sau dreptului de circulație a vehiculului, cu anumite condiții și proceduri.

Detalii, AICI.

Foto: Descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90