New Profesional Consult 930 x 122

burse

Schimbări majore pentru elevi! Ce se întâmplă cu bursele

Schimbări majore pentru elevi! Ce se întâmplă cu bursele
Noua Lege a învățământului preuniversitar și proiectul de metodologie privind procedurile de acordare a burselor școlare în noul an vor schimba atât valoarea burselor ce vor fi acordate elevilor, cât și natura și modul în care acestea vor putea fi obținute.
Cele mai semnificative schimbări sunt cele legate de majorarea valorilor acestor stimulente, de dispariția burselor sociale acordate elevilor din mediul rural care învață în alte localități decât cele de domiciliu și de ,,democratizarea” burselor de merit, care nu vor mai fi condiționate de mediile obținute de elevi, ci vor fi acordate unei treimi din numărul de copii înscriși într-o clasă.
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Metodologia de acordare a burselor care pot fi acordate elevilor în anul școlar 2023 – 2024.
Documentul completează prevederile în materie a Legii 198/2023 privind învățământul preuniversitar. Solicitările pentru obținerea unei burse pot fi depuse după începerea școlii, până la data de 30 septembrie și nu până la 1 septembrie, cum era valabil până acum.
În noul an școlar, elevii de gimnaziu și liceu vor beneficia de patru categorii de burse: bursele de merit, bursele sociale, bursele tehnologice (300 lei) și bursele de excelență olimpică I și II.
Spre deosebire de anul școlar anterior, bursele de studiu (150 lei) și de performanță (500 lei) vor fi eliminate.

Schimbări majore pentru elevi!

În schimb, vor fi introduse bursele de excelență pentru elevii olimpici, cu valori cuprinse între 700 și 3000 de lei lunar. Bursa de merit se va majora și ea, ajungând la 450 de lei, față de 200.
De asemenea, bursa socială va crește la 300 de lei, de la 200 cât a fost până acum, iar o categorie de beneficiari ai acesteia a dispărut, astfel că elevii din mediul rural care învățau într-o altă localitate nu o vor mai primi.
O nouă bursă, bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei, va fi introdusă pentru elevii care urmează licee cu profil tehnic. În plus, mamele minore reintegrate în unități de învățământ vor primi o bursă lunară de 700 de lei.
Elevii vor putea beneficia de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, cu valori cuprinse între 700 și 3000 de lei lunar, însă alocarea lor este condiționată de obținerea notei 10 la purtare.
Detalii, AICI.
Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

9 comentarii

  • Sunt întrutotul de acord cu aceste modificări ale legii

  • MEDA Katalina Klara spune:

    Bursele trebuie acordate că și până acum,până la media 9,50.Trebuie stimulată performanța.

  • Maria spune:

    Nu,nu suntem de acord!Ar trebui schimbată din funcție dna.ministră a Educației…pt.k dansa nu cred k stie ,de ce se numeste bursa de merit!?Să o acorde la toti copiii merituosi. harnici ..care doresc sa învețe.. si pt.ceilalti sa acorde bursa de studiu sau bursă sociala.

  • M spune:

    În forma aceasta vor ajunge să ia bursă de merit și elevi cu media 5.
    În vremea când era ministru d-nul Câmpeanu li se părea anormal să se ia bursă de merit de la 8,5… ziceau că iau prea mulți copii.
    Nu-i nimic…acum o să ia tot cam atâția, dar vor rămâne copii cu medii peste 9,5 fără burse și vor lua cei care deși au medii mici sunt primii din clasa lor.
    Minunat!!!

  • Mirela spune:

    Rog domnii și doamnele de la conducerea Ministerului Educației să mai gândească încă o dată înainte să acorde Bursă de MERIT unor elevi de media 6, 7, iar mulți dintre cei care au peste 9,50 nu vor obține nimic. Care e logica? Unde e corectitudinea? Ce vreți?

  • Ella spune:

    Nu sunt de acord,nu este corect!

  • Șovrea Gavril spune:

    nu sunt de acord ,vii nu doriți copii harnici ,silitori ,deștepți voi doriti copii analfabeți precum voi că să puteți manipula in continuare poporul ăsta ,vreți să creați generații mai prosti decât voi dar nu cred că veți reuși

  • Mihaela spune:

    NU SUNT DE ACORD CU AȘA CEVA !
    Copil ajuns intr-o clasă unde cea mai mică medie a fost 9.65 să nu ia bursă?
    DEZAMĂGIRE !!!!

  • Geo spune:

    Sa promovam prostia,! Incredibil, oare ce o fi în capul guvernanților? Copiii cu medie mare nu o sa primească nimic iar mediocrii o sa ia bursa! Sa stimulam o noua categorie de oameni, cei asemănători guvernanților, slabi dar cu merite atribuite de oameni incompetenți!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90