930×122 CAPRA 5

bloc

Se schimbă regulile la bloc!

Se schimbă regulile la bloc!

Citiți și: Apare o nouă taxă!

Anunțarea proprietarilor dintr-un bloc despre adunările generale ale asociației de proprietari și despre hotărârile sale s-ar putea face direct prin e-mail.

Conform unui proiect de lege recent înregistrat la Senat.

Citiți și: Viața la bloc, tot mai scumpă!

Ca să se aplice, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului.

Aceasta a fost inițiată în ideea de a moderniza regulile comunicării cu proprietarii de apartamente și garsoniere.

În primul rând, se prevede că anunțarea despre adunările generale (inclusiv cele reconvocate sau cele extraordinare) ale asociației de proprietari s-ar putea face prin mijloace de comunicare electronică (e-mail, aplicații mobile etc.).

Nu este indicat în mod expres ce mijloace ar putea fi folosite.

Ci că decizia va depinde de fiecare asociație, care va stabili mijloacele concrete prin regulamentul condominiului.

Se schimbă regulile la bloc!

În prezent, Legea asociațiilor de proprietari (nr. 196/2018) stabilește că anunțarea se face prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator.

Sau, ca alternativă, prin poștă (cu scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire).

Practic, anunțarea prin mijloace electronice ar înlocui varianta actuală a anunțării prin poștă.

În al doilea rând, se prevede că inclusiv hotărârile adunărilor generale ar urma să fie comunicate electronic proprietarilor – tot prin mijloacele stabilite prin regulamentul condominiului.

Actualmente, hotărârile trebuie doar consemnate în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari și afișate la avizier.

Prin aceste modificări se urmăreşte creşterea transparenţei, eficienţei şi accesibilităţii în funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Detalii, AICI .

Foto: Descriptiv

Eco moto 555×222

Comentarii

9 comentarii

  • O parere spune:

    lege 196/pe 2018 schimbata din temelii. Presedintii si comiitetul executiv vor sa fie platiti pe degeaba. Firmele de administrare fac doar contabilitate, in rest administrare zero si aduc doar firme prietene. O mafie adevarata.

  • Doinița spune:

    Se fac legi in defavoarea proprietarului de apartament. Ei nu gândesc că printre proprietari sunt persoane în vârstă care nu au si nu cunosc comunicarea prin mijloace digitalizate. Nu poate obliga nimeni pe nimeni să isi cumpere aceste mijloace de comunicare ( telefon mobil, PC)
    Mai bine ar modifica modul l de plată la întreținere în ceea ce privește plata salariilor, achiziția sau mentenanța la lift care se calculează in funcție de mp a locuintei si nu pe persoane fizice care licuiesc într-un imobil.
    Eu stiu că liftul este pentru persoane nu pentru imobil, nu plimbăm apartamentul cu liftul ci acolo la lift scrie pentru câte persoane se poate urca in lift
    Iar femeia de serviciu nu face curățenie in apartament ci oe scara blocului
    Mulțumesc

  • Ana Pascu spune:

    Administratorul are 2 țoape care zbiară in continuu Fac baie SI duduie in pereți Câinele latră, papagalul rupe cușca Se bate mingea cu spor de pereții comuni Dar,e administrator Nevasta casnică zbiară ca plecata, la orice oră a nopții mașina de spălat huruie,e stricată anumit Bate in peretele comun la cit vrea el, cică e stricat dușul Asta face administratorul,care se laudă că lucrează la aeroport…..asta trăiesc eu zilnic

  • Maria B spune:

    Și la noi tot așa, acum avem pe 14.03 ședința de bloc dar sa întrunit pentru noi ,vor sa se mărească salariile dar să facă ceva pentru locatari nu. Se înfundă ghena la noi și mai nou sa scos de către fel care desfunda ghena la etajul nostru tubulatura și tot gunoiul de sus ajunge la noi, administratorul și președintele nu a luat nici o măsură…

  • IuliaR spune:

    Consider ca introducerea comunicarii EXCLUSIV prin mijloace digitalizate a oricaror probleme privind asociatia de proprietari este nerealista si va crea probleme, aceasta masura urmand a avea drept rezultat tocmai contrariul scopului declarat de asigurare a eficientei si accesibilitatii in functionarea asociatiilor de proprietari.
    In cazul asociatiilor de proprietari, cel mai normal, utilizat dintotdeauna si SIGUR mijloc de comunicare a fost comunicarea in scris, inclusiv prin afisare la Avizier.

  • Dana spune:

    Dezastru.E clar o campanie împotriva proprietarilor.La nivel înalt nu se iau în consideraţie problemele reale ale proprietarilor.Interese ascunse sunt în spatele modificărilor propuse.Scopul final este să confişte proprietățile persoanelor vulnerabile.Lipsa de transparență,impunerea de sume ilegale la plată,penalizarea de 0,2%/zi,intimidarea psihologică a proprietarilor,acestea sunt paşii.

  • Mimi spune:

    Dacă nu se va face o lege care îndruma și apara proprietarul ,atunci trebuie sa luptam pentru desființarea lor. În Brașov nu o sa va vina sa credeți într.un cartier numit Tractorul cică zona rezidentiala, se întâmplă lucruri de neimaginat.Cei xare sunt mai vocali solicita explicații sau fac sesizari sunt bătuți, hartuiti stigmatizati punandu.le patalama de NRBUN si obligați sa se mute instigare găștile, taberele președintelui pe cetățeni care îi si platesc la urma urmei. Este dezastru. Nu vor sa înregistreze sesizari, mint și habar nu au de un minim respect fata de proprietari.

  • Gina Petrescu spune:

    cine nu este de acord cu mijloacele elecronice sa propuna ca cel care reuseste sa ia toate semnaturile si sa trimita, in timp util, prin posta convocarile si sa faca o situatie pana la AG sa fie premiat.

  • Pintea Emilia spune:

    Asociațiile de proprietari încheie tot felul de contracte păguboase în detrimentul proprietarilor, cheltuieli diverse unde se decontează tot felul de consumabile sunt exagerate .Nu își justifica activitatea ,ar trebui desființate. Cheltuielile mari sunt cu salariile angajaților care nu fac nimic.Mai avem și 5 membri în comitet plătiți cu 300 lei/ luna și habar nu au de legea asociațiilor de proprietari. Proprietarii nu vin la ședința și wi hotărăsc ce doresc

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90