930 x122 grota rece

concediu

CONCEDIUL PENTRU CREȘTEREA COPILULUI – 5 MODIFICĂRI

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat mai multe modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indeminzaţia lunară pentru creşterea copiilor. Săptămâna viitoare aceste modificări vor intra spre dezbatere şi adoptare în plenul Camerei. Printre cele mai importante modificări propuse şi adoptate deja de Senat se numără următoarele:

Citiți și: Modificare fără precedent! Concediul de creștere a copilului, scurtat

1.Nu mai există plafonul maxim al indemnizaţiei de 3.400 de lei pe lună;

2.Mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară, eliminându-se din lege ISR-ul (indicele social de referinţă, care era în valoare de 50 de lei);

Citiți și: Breaking. Toată România stă cu sufletul la gură! Ce s-a întâmplat cu copilul dispărut

3.Se acordă indemnizaţia până la implinirea de către copil a vârstei de doi ani;

4.Dacă decid să se întoarcă la serviciu până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil, mamele vor primi stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă (adică din 85% din salariul minim brut);

5.Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Salariul minim brut pe ţară la care se raportează calculul acestei indemnizaţii este în prezent de 1.050 de lei pe lună, însă pe 1 mai 2016 va creşte la 1.250 lei de lei pe lună.

Această lege, iniţiată de deputaţii PSD Rovana Plumb şi Adrian Solomon, li se aplică şi mamelor care au născut deja şi care vor fi în concediu pentru creşterea copilului la 1 iulie, atunci când legea va intra în vigoare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

“Susţinerea familiei, a maternităţii reprezintă o prioritate pentru PSD. Modificările aduse legislaţiei privind concediul pentru creşterea copilului sunt doar o mică parte dintre actele normative adoptate la acest capitol. Eu însămi am avut iniţiative în acest sens, inclusiv de creştere a indemnizaţiei pentru copii, şi voi milita în continuare pentru astfel de proiecte.”, declară deputatul de Mioveni Simona Bucura Oprescu.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3