New Profesional Consult 930 x 122

Zinca_Golescu

Sevastiţa Vasilescu – O mare doamnă piteşteană!

Astăzi, citind Săgetătorul din ziarul Argeşul mi-au căzut ochii pe articolul dl. Gheorghe Şovar privind această doamnă exemplară a trecutului piteştean.

Nu sunt de-al locului, şi am învăţat la un liceu cu nume schimbat, cu istorie frământată, într-o clădire monumentală de pe strada Oilor din Ploieşti. Liceul s-a chemat multă vreme „Sfinţii Petru şi Pavel”, ca apoi comuniştii să-i să-i dea numele I.L. Caragiale, după cel mai faimos alumn al său, ceea ce se spune că a fost un noroc!

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la cele două mari licee piteştene, Colegiul Brătianu şi-a reprimit numele uzurpat în vremea comunismului de bietul Bălcescu, mort avantajos înainte să ajungă un demnitar al regimului parlamentar al tânărului stat român. Nu la fel s-a întâmplat şi cu celalalt liceu faimos la urbei, aflat pe aceeaşi stradă şi pe aceaşi parte a străzii în centrul oraşului. Este vorba de Colegiul Naţional Zinca Golescu. La acest liceu au învăţat soţia mea, cât şi un foarte bun prieten. Şi ei ingnorau povestea liceului lor.

Am trecut de multe ori pe lângă clădirea de patrimoniu, impresionată prin dimensiuni şi arhitectură. Ştiam că astfel de clădiri monumentale erau în exclusivitate opera publică a statului clasic românesc impulsionat de reformatorul Spiru Haret.

Ei bine, aflu că localul Liceului Zinca Golescu este rodul unei donaţii private. Este opera doamnei Sevastiţa Vasilescu, o femeie de o mare generozitate, a cărei avere ea şi-a donat-o pentru a se construi pe locul caselor sale o şcoală de fete. Că asta este şi în tradiţia piteşteană, la Zinca era liceu de fete cu numele interbelic de Şcoala de fete Mihai Şi Sevastiţa Vasilescu!

Doamnei Sevastiţa Vasilescu i s-a făcut o îngrozitoare nedreptate, ea a dat banii pentru liceu şi Zinca Golescu cu aportul neprecupeţit al comuniştilor i-a uzurpat numele!

Este mai greu să repari o aşa nedreptate, dar se poate face ceva.

În acest sens sugerez punerea unei plăci comemorative pe faţada liceului care să spună  povestea clădirii şi a magnanimei donatoare.

De asemenea, sugerez formarea unei asociaţii non-profit formată din profesori şi foşti  absolvenţi ai liceului Zinca Golescu care să se numească Sevastiţa Vasilescu care să desfăşoarea activităţi de promovarea a învăţământului de excelenţă.

De asemene sugerez Consiliului Judeţean să instituie în cadrul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului un premiu cu numele „Sevastiţa Vasilescu” care să premieze anual pe cel mai merituos profesor din învăţământul argeşean.

Ar fi o mică reparaţie pentru memoria unei nepreţuite doamne generoase, lucru mai rar întâlnit, din păcate, azi!

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90