New Profesional Consult 930 x 122

apa canal

SOCIETATEA APĂ CANAL, CAMPANIE DE AMPLOARE

Societatea Apă Canal, campanie de amploare. SC Apă Canal 2000 SA Piteşti a marcat şi în acest an, ca de fiecare dată, Ziua Mondială a Apei (22 martie). Conducerea societăţii a făcut o retrospectivă a evenimentelor organizate cu acest prilej.

Citiți și: Apă Canal, anunț deosebit de important pentru utilizatori!

„În urmă cu 25 de ani, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat în mod oficial ziua de 22 martie ca Ziua Mondială a Apei, fiind sărbătorită pentru prima dată în 1993. Campania pentru organizarea acestei zile este coordonată de Agenţia ONU pentru Apă, în colaborare cu partenerii săi şi guverne ale statelor membre.

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în prezent în întreaga lume, aduce în centrul atenţiei diferite aspecte legate de apă, de preocupările şi provocările în gestionarea resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.

Citiți și: Apă Canal a făcut anunțul: cetățenii din această localitate sunt afectați!

În fiecare an Ziua Mondială a Apei are o temă distinctă. În 2017 tema Zilei Mondiale a Apei a fost „Ape uzate” şi s-a referit la reducerea şi reutilizarea apelor uzate, punându-se accent atât pe perceperea apelor uzate ca o resursă valoroasă în economie, cât şi pe gestionarea acestora în condiţii de siguranţă, ca o investiţie eficientă în sănătatea oamenilor şi a ecosistemelor.

La nivel mondial, majoritatea apelor uzate din locuinţe, oraşe, industrie şi agricultură se întorc în natură fără a fi epurate sau reutilizate, poluând mediul şi pierzând substanţe nutritive importante, precum şi alte materiale reutilizabile.

În loc să irosim apele uzate, trebuie să reducem volumul acestora şi să le refolosim. În cadrul locuinţelor putem reutiliza apele uzate reciclate la udarea grădinilor şi a terenurilor cultivate. În oraşe putem epura şi reutiliza apele uzate la udarea spaţiilor verzi. În industrie şi agricultură apele uzate pot fi epurate şi folosite la sistemele de răcire sau la irigaţii.

Prin exploatarea acestei resurse valoroase vom face ca circuitul apei să funcţioneze mai eficient pentru toate vieţuitoarele şi vom contribui la îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6, care vizează reducerea la jumătate a volumului de ape uzate neepurate şi intensificarea procesului de reciclare şi reutilizare a apei în condiţii de siguranţă până în anul 2030.

Ziua Mondială a Apei este, de fapt, o ocazie bună pentru a le reaminti încă odată oamenilor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apă curată, cât de necesar este să identifici marile probleme ale apei şi să găseşti soluţii eficiente la aceste probleme.

Pentru societatea Apă Canal 2000 sărbătorirea acestei zile a devenit o tradiţie. Astfel, începând din anul 2004, în cadrul programului educaţional Piky, am organizat diverse acţiuni dedicate acestei zile, antrenând în aceste activităţi din ce în ce mai mulţi elevi şi cadre didactice din şcoli argeşene.

În acest an am organizat concursul de creaţie literară „Totul pentru o apă curată”, la care au participat 435 de elevi din clasele I-XII, de la 56 unităţi de învăţământ din 24 de localităţi argeşene. Concursul, aflat la cea de-a doua ediţie, a avut o tematică specifică, elevii fiind chemaţi să scrie despre importanţa apei în viaţa noastră, legătura dintre oameni şi apă, ape uzate, protejarea apei şi a mediului înconjurător.

Ziua de 22 martie a fost una însorită şi călduroasă, de parcă natura s-ar fi aranjat pentru evenimentul care a adunat atâţia oameni împreună. Pentru că Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, locul în care s-a desfăşurat sărbătorirea apei, a fost plină de copii, părinţi şi bunici, cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de colegi de-ai noştri de la Apă Canal 2000.

Povestiri despre bunici dragi şi înţelepţi, scrieri despre vise care au schimbat comportamente, compuneri care au atras atenţia asupra poluării apelor şi pădurilor şi adoptării unei atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător, poveşti cu prinţi şi prinţese, zâne, sultane, peştişori, pinguini sau chiar cu extratereştri, eseuri filozofice sau ştiinţifice, toate aceste creaţii literare au fost adunate în jurul „bogăţiei fără seamăn pe Pământ” – APA.

Elevii au scris despre apă, poluare, despre cât de important este să avem grijă să păstrăm mediul curat şi să preţuim apa. Efortul lor de a aşterne pe hârtie, scriind de mână, aceste gânduri despre apă, a fost apreciat, iar cei mai talentaţi au fost recompensaţi şi onoraţi în mijlocul cărţilor, festivitatea de premiere având loc, aşa cum am menţionat, la Biblioteca Judeţeană. S-au acordat 57 de premii, câte un premiu I, II, III şi o menţiune pe ciclu de învăţământ şi 45 de premii speciale. Lista cu elevii premiaţi este disponibilă pe site-ul societăţii www.apacanal2000.ro.

Tot pentru a marca această zi deosebită am organizat Zilele Porţilor Deschise, invitându-i pe elevi şi dascălii lor să ne viziteze. Să vadă cum se face „apa bună” şi cum o curăţăm pentru a o reda naturii. Astfel, în perioada 22 – 24 martie 2017 cei ce au trecut pragul Uzinei de Apă Budeasa şi al Staţiei de Epurare Piteşti au aflat informaţii despre procesele de potabilizare şi de epurare a apei, au primit explicaţii legate de analizele apei care se efectuează în laboratoare performante, iar la sfârşitul turului au degustat în uzină un pahar de apă proaspătă. În aceste zile de porţi deschise ne-au vizitat în total 392 de elevi şi 32 de cadre didactice de la 11 unităţi de învăţământ din judeţul Argeş.

Cele două acţiuni au fost înregistrate pe site-ul evenimentului www.worldwaterday.org, în acest fel alăturându-ne celor care şi-au promovat activitatea pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Le mulţumim tuturor participanţilor pentru că au răspuns invitaţiei noastre de a sărbători împreună Ziua Mondială a Apei, precum şi instituţiilor care ne-au fost alături şi ne-au sprijinit în realizarea acestui eveniment.

De Ziua Mondială a Apei reafirmăm faptul că apa curată înseamnă viaţă şi vieţile noastre depind de modul în care protejăm calitatea apelor noastre. Haideţi ca împreună să luptăm pentru un mediu sănătos şi să facem „Totul pentru o apă curată!”, se arată într-un comunicat de presă transmis de SC Apă Canal 2000 SA Piteşti.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90