930X122 MAIA

Arges

Șoferii riscă o amendă de 1.160 de lei dacă nu au acest act la ei

Șoferii riscă o amendă de 1.160 de lei dacă nu au acest act la ei

Citiți și: Atenție, șoferi! Se lucrează pe aceste drumuri

Dacă sunt opriți de Poliția Rutieră pentru un simplu control, participanții la trafic se pot alege cu sancțiuni uriașe dacă nu au asupra lor toate actele necesare pentru a conduce legal.

La fiecare control în care un șofer este vizat, acesta trebuie să prezinte permisul de conducere. Dacă nu se află în posesia șoferului în momentul controlului, nu este caz penal și poate prezenta buletinul sau cartea de identitate. Cu ajutorul acestuia se va verifica, în baza CNP-ului, dacă șoferul deține un carnet de conducere.

Citiți și: Alertă ANM! Viscol și fenomene periculoase astăzi

Însă, cei ce nu prezintă permisul vor primi o amendă în valoare maximă de 1.160 de lei.

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”, stabilește Codul Rutier.

 

555 X 222 CAPRA

Comentarii

5 comentarii

  • Mișu spune:

    Afară de a da amenzi pentru orice fleac, mai au și altă obligație polițiștii? Mai nou le-au dat putere și polițiștilor de la locală să aplice amenzi. Mulți dintre ei nu au nici o treabă cu legislația rutieră, mai mult, nu au nici permis de conducere sau o diplomă de bacalaureat.

  • Miron Rotaru spune:

    Conform legii,mașină e proprietate particulara care poate fi verificata cu mandat de percheziție,asa cum se intimpla și în cazul proprietăților private.Fara mandat politia e posibila de încălcarea proprietății,deci abuz în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.Politia te poate oprii,dacă ai încălcat regulile de circulație, asa spune OG195/2002 reactualizat la cap.1,art.2,altfel face abuz.

  • Chelbosu spune:

    La amenzi inainte! la facut sosele si ceva pentru noi, ei o iau cu totul inapoi…

  • Capotescu spune:

    Mai nou vine politia acasă sunata de un trecător intra an casa fara permisiunea cuiva te duce la secție te lovește ați rupe mana ați da amenda te scoate an drum atâta ai tot eu și acuma sunt cu mana an ghips și nu poți dovedi nimic politia la noi am tara ai pusă date omoară nu sa te apere nu ai nici un drept așa sunt făcute legile de hoți la guvernare de analfabeți asta-i Romania

  • DORU spune:

    1.Ca mâine o sa ne oprească în trafic și sa aplice amenzi și agenții de paza ca doar și ei sunt „agenti”.
    Atunci sa vezi ce nu ai văzut.
    2. Cu cât plătește locala kw ?
    Prea consuma fără rost cu girofarul. Merg ca licuricii pe strada. Știam ca este specificat in lege cand de folosesc astfel de lumini.
    Vai de noi și de poporul acesta.!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3