- Publicat de: ePitești
- 1-08-2024, ora 15:57
- Știri, Știri
Șoferii vor fi testați în toată țara. Nu mai scapă nimeni!
Șoferii vor fi testați în toată țara. Nu mai scapă nimeni!
Citiți și: Atenție! Camerele de rovinietă ar deveni radare!Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că toate institutele regionale și serviciile județene de medicină legală din România vor fi echipate, până la sfârșitul acestui an, cu aparatură destinată testării șoferilor suspectați că au consumat substanțe psihoactive.
Acest demers vine în sprijinul creșterii siguranței rutiere și a unei aplicări uniforme a legislației privind consumul de droguri la volan, conform Capital.ro.
Citiți și: Anunț major de la RAR! Șoferii se vor bucura!Rafila a explicat că procesul de testare se desfășoară în două etape:
– o testare calitativă inițială, care indică prezența sau absența drogurilor,
– urmată de o testare cantitativă mai detaliată, care poate dura peste 72 de ore.
„Nu se pune problema că testele nu sunt bune.
Orice test poate da un rezultat fals-pozitiv, dar această probabilitate este destul de mică”, a declarat ministrul la Antena 3.
Șoferii vor fi testați în toată țara. Nu mai scapă nimeni!
Până la sfârșitul anului, toate cele 42 de institute și servicii de medicină legală din țară vor dispune de echipamentele necesare pentru a asigura o testare unitară la nivel național.
Această măsură este menită să standardizeze procedurile și să asigure consistența rezultatelor testelor.
În plus, ministrul a clarificat că nu toate medicamentele de uz comun pot influența rezultatele testelor pentru droguri.
Spre exemplu, medicamentele care conțin codeină, un derivat al morfinei, pot genera rezultate pozitive.
Spre deosebire de altele precum Paracetamol, Antinevralgic sau Aspirină, care nu au acest efect.
Alexandru Rafila a subliniat importanța avertizării publicului cu privire la posibilele efecte ale unor medicamente asupra capacității de a conduce.
Testele de laborator pentru depistarea drogurilor sunt realizate de specialiști în biochimie și biologie din cadrul Serviciilor de Medicină Legală.
Rafila a menționat și colaborarea eficientă cu Poliția Română pentru îmbunătățirea reglementărilor legale în acest domeniu.
Corectând astfel „impreciziile” din actele normative anterioare.
Puteți adăuga comentarii la acest articol pe Facebook, AICI.