- Publicat de: ePitești
- 16-06-2014, ora 10:37
- Știri
44 DE ELEVI DE LA „ZINCA GOLESCU”, ÎN PORTUGALIA, ITALIA, POLONIA ȘI TURCIA! VEZI GALERIE FOTO!
Din anul școlar 2013-2014 Colegiul Naţional “Zinca Golescu” din Pitești este partener în proiectul Comenius “Open Minds! Open Europe! Together We Make It Better!!!”. Proiectul implică parteneri din încă patru ţări: Turcia (coordonatoarea proiectului), Italia, Portugalia şi Polonia. De la „Zinca” participă 14 cadre didactice și peste 100 de elevi (elevi dintre care 44 au fost sau urmează să ajungă în țările partenere), coordonator fiind Iuliana Roman, profesoară de fizică.
Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!Elevii sunt găzduiți în familii
Prin activităţile proiectului, care se derulează pe parcursul a doi ani şcolari, se urmărește ca elevii să înţeleagă ce înseamnă să fii cetăţean european activ şi responsabil, cât este de important să respecţi drepturile omului şi democraţia, să fii tolerant şi să înţelegi diversitatea culturală europeană. De asemenea, activitățile sunt un bun prilej pentru elevi de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză, abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală și cele de adaptare la contexte culturale noi. O importanță deosebită în implementarea proiectului Comenius o reprezintă reuniunile internaționale la care participă profesori și elevi din toate școlile implicate, în acest an școlar fiind organizate două astfel de reuniuni. Formula aleasă de coordonatorii de proiect, aceea de a găzdui elevii în familii, permite participarea unui număr mare de elevi la astfel de întâlniri, aceștia având prilejul să cunoască din stilul de viață specific țării gazdă și să ia contact cu o parte dintre obiceiurile și tradițiile acesteia.
Citiți și: Incendiu la un stâlp electric în centrul Piteștiului: Panică printre trecătoriAu vizitat Portugalia și Italia
La prima reuniune de proiect, care a avut loc între 19 și 27 martie în Portugalia, la Colégio Luso-Internacional de Braga, au participat 3 profesori și 14 elevi. Programul propus de echipa țării gazdă a fost structurat pe patru piloni: temele proiectului (Amnistia, Drepturile omului), specificul portughez (geografie, istorie, cultură, limbă, tradiții), realizări ale elevilor școlii gazdă (CLIB fiind o școală particulară renumită, cu predare în limba engleză) și implicarea în activități de voluntariat (Habitat for Humanity, Banca Alimentară). Între 23 și 30 aprilie Liceul „Guido Nolfi” din Fano, Italia, a organizat cea de a doua reuniune de proiect, acolo unde Colegiul ”Zinca Golescu” a fost reprezentat de 14 elevi, însoțiți de profesorii lor. Și această întâlnire a avut o agendă bogată, care a cuprins activități variate (similarități și voluntariat la organizația „Mille voci”), precum și acțiuni care au permis contactul cu geografia, istoria și cultura țării gazdă (vizitarea unor muzee și monumente din orașele Fano, Pesaro și Veneția, lecția de limbă italiană și vizionarea unui concert Carmina Burana la teatrul Rossini din Pesaro). Materialele prezentate de elevii din fiecare ţară au contribuit la îmbogățirea cunoştinţelor despre cultura specifică fiecărei naţiuni (istorie, personalități importante din diferite domenii, literatură, arhitectură, simboluri ale naţiunii etc.). Accentul a fost pus pe interacţiune, pe socializare, atât între elevii din diferite țări, cât și între profesori şi elevi. Următoarea reuniune de proiect va avea loc în România în perioada 13-20 octombrie anul acesta. Vor veni în Pitești 44 de elevi și 14 profesori din străinătate. Ulterior, vor urma vizitele alor noștri în Polonia și Turcia.
“A fost una dintre cele mai frumoase experiențe ale vieții mele!”
Tina Băluță, elevă în clasa a IX-a la „Zinca Golescu”, ne-a împărtășit câteva gânduri după vizita în Braga, Portugalia: ”Proiectul Comenius mi-a oferit una dintre cele mai frumoase experiențe ale vieții mele. Nu mi-am imaginat că voi putea dobândi atât de multe lucruri dintr-o singură călătorie! Am vizitat locuri extraordinare, am descoperit noi moduri de viață, culturi și tradiții, am legat prietenii frumoase cu toți elevii implicați în proiect, dar, cel mai important, am învățat să am mintea deschisă tuturor oportunităților ce apar pe parcurs. În Portugalia, o țară spectaculoasă și plină de locuri minunate, am fost găzduită de o familie care a avut grijă să nu îmi lipsească nimic, m-au făcut să mă simt ca acasă. Din simplă bunăvoință, m-au tratat ca pe un membru al familiei lor și pentru asta le mulțumesc din tot sufletul și îi respect enorm. Am participat la activități interesante și atractive, iar astfel am învățat noi lucruri despre această țară, am văzut unele din cele mai frumoase locuri, am gustat feluri de mâncare tradiționale și am jucat jocurile specifice fiecărei regiuni din Portugalia, printr-un proiect realizat de elevii CLIB de la clasele a VI-a și a VII-a. Aș repeta această experiență de nenumărate ori și, totuși, nu aș schimba nimic.”