930 x122 grota rece

Arges

5 PRECIZĂRI DE LA ITM ARGEȘ DESPRE MUNCA ÎN STRĂINĂTATE

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș face precizări în legătură cu munca în străinătate.

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

1.Agenţii de ocupare a forţei de muncă cu sediul social în judeţul Argeş pot desfăşura activitatea de mediere a angajării în străinătate a cetăţenilor români numai dacă au încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă, au organizată o bancă de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate și informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora, la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor, au încheiat cu persoane juridice, persoane fizice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă şi sunt înregistraţi la ITM Argeş.

2.Lista cu acești agenți înregistrați la ITM Argeş se poate obţine accesând site-ul www.itmarges.ro.

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

3.Dintre elementele care trebuie incluse obligatoriu în contractele individuale de muncă încheiate între angajatorul străin şi angajatul român, menţionăm:

-funcţia, meseria sau ocupaţia;

-natura şi durata angajării și condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;

-durata timpului de muncă şi de repaus;

-tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului;

-condiţiile de muncă și măsurile de protecţie şi securitate a muncii;

-posibilitatea transferării salariului în România;

-asigurarea medicală a angajaţilor români, similară cu cea a cetăţenilor din ţara gazdă;

-acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau decesului;

-condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei;

-asigurarea formalităţilor, stabilirea condiţiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă şi retur pentru angajaţii cetăţeni români şi membrii de familie care îi însoţesc sau îi vizitează, precum şi suportarea cheltuielilor aferente;

-obligaţiile pe care angajaţii cetăţeni români le au în străinătate.

4.Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română.

5.Neînregistrarea societăţii la ITM Argeş şi neasigurarea încheierii şi în limba română a contractelor individuale de muncă de către agenţii de ocupare a forţei de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei. De asemenea, constituie contravenţie și medierea contractelor de muncă în vederea angajării cetăţenilor români în străinătate de către agenţii de ocupare a forţei de muncă fără ca agenții să aibă ca activitate principală selecţia şi plasarea forţei de muncă şi se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 15.000 de lei.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90