- Publicat de: ePitești
- 13-09-2018, ora 13:30
- Știri
ANTIFRAUDA, CONTROALE MASIVE LA MAȘINILE SECOND-HAND
Antifrauda, controale masive la mașinile second-hand. Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate care provin din alte state ale Uniunii Europene.
Citiți și: ANAF taxează dur acești români: Amenzi mari pentru cei ce nu plătescPentru a nu fi implicat într-o înșelăciune, DGAF recomandă evitarea plății în numerar.
“De asemenea, cumpărătorul ar trebui:
Citiți și: ANAF lovește! Clienții și șoferii de Bolt sau Uber, vizați și afectați direct!-să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
-să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
-să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, site-uri de anunțuri).”, informează Direcția Generală Antifraudă Fiscală.
În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituției care instrumentează dosarul fraudei explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere a situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie.
“În perioada 2018-2020, România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcațiunilor și avioanelor. În cadrul grupului, inspectorii DGAF primesc și analizează periodic date referitoare la acest fenomen.
În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand și vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență. Orice neconformitate va atrage reținerea autovehiculelor și chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluționarea cazului.
De asemenea, vor fi verificate tranzacțiile aferente în numerar (…)”, avertizează Direcția Generală Antifraudă Fiscală.