New Profesional Consult 930 x 122

ion sanduloiu

AVERTISMENT! RISC MAJOR

Avertisment! Risc major. Directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, trage un serios semnal de alarmă. „Conform buletinului nivometeorologic emis de Centrul de Prognoză Sibiu, riscul de avalanşă este de gradul 2 la altitudini de peste 1.800 de metri, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş care se află la altitudini superioare celei de 1.500 de metri sunt și vor rămâne închise. Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărășan măsoară 36 de cm, acesta prezentând porțiuni extinse foarte înghețate, care pot cauza alunecarea.

Citiți și: Țineți cont de acest sfaturi! Riscul este unul major

Acum ceva vreme anunțam că am finalizat o statistică generală cu privire la țările care sunt membre în ICAR (International Comission for Alpine Rescue): România este pe locul 9 la numărul de morți în avalanșă, cu 2,78 de morți/sezon. Datele au fost centralizate de la toate formațiile Salvamont din țară și interpretate.

Statistica se referă la perioada 1983-2015, astfel încât nu ia în calcul și avalanșa de la Bâlea Lac din 17 aprilie 1977, soldată cu 23 de morți, care ar fi contribuit serios la creșterea valorii medii. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morți în avalanșă din țara noastră a fost de câte 9, în două sezoane diferite.

Citiți și: Argeș. Salvamontiștii se revoltă!

În ultimii 6-7 ani, din cauza încălzirii climei avem ierni mai uscate, mai scurte, cu un pericol mai puțin extins și mai puțin evident. De multe ori, în loc să ningă, plouă în ianuarie sau februarie, ceea ce diminuează stratul de zăpadă deja existent. În această perioadă a scăzut mult nivelul de alertă personală vizavi de pericolul reprezentat de dinamizarea zăpezii.

Trebuie făcută mențiunea că, în principiu, 6-7 ani reprezintă perioada în care se formează un montaniard sau alpinist, astfel încât în acest interval a apărut o generație de oameni de munte care nu au nici cea mai mică idee despre ce înseamnă iernile în Carpați!

Actualmente, turiștii, alpiniștii și schiorii au impresia că pot face lucruri pentru care, altminteri, ar fi trebuit așteptate condițiile necesare, în special la schiul off-slope în Făgăraș, nu la cel de pârtie.

Și unii chiar s-au descurcat, pentru că în sezonul 2014-2015 au fost 6 avalanșe, cu 17 schiori implicați, supraviețuind toți. Dar masa de zăpadă era cu mult sub normal în oricare dintre momente, considerând normale iernile anilor ’80 și ’90. Din fericire, a crescut și nivelul de pregătire în autosalvare, schiorii de free-ride având în mare parte kitul de avalanșă, pe care știu să îl folosească, mulți fiind dotați și cu rucsaci cu airbag. Trebuie conștientizat, însă, faptul că toate acestea, coroborate cu emiterea și consultarea buletinului de risc de avalanșă, doar cresc șansele, nu sunt soluții care să garanteze supraviețuirea!

Salvamont Argeș recomandă prudență maximă în această perioadă, întrucât, chiar dacă iarna aceasta a debutat în mod normal, condițiile meteo schimbătoare pot cauza avalanșe, care pot face victime în rândul turiștilor entuziaști, însă fără pregătire constantă de iarnă.”, avertizează Ion Sănduloiu.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3