Eurial 930 x 122

fulger

Tot mai multe persoane lovite de fulger, pe munte! Cum să îți salvezi viața!

Tot mai multe persoane lovite de fulger, pe munte! Cum să îți salvezi viața!

Citiți și: Argeș: Misiune de salvare dramatică în munți: Ce s-a întâmplat cu turiștii

S-au înmulțit cazurile de persoane lovite de fulger, în special în zona montană.

O astfel de situație a avut loc și în Munții Făgăraș.

Citiți și: Bărbat lovit de fulger în Munții Făgăraș!

Un bărbat care a ignorat fenomenele meteorologice s-a avântat într-un loc în care s-a expus pericolelor.

Salvamont Argeș a postat imagini cu felul în care arată bărbatul:

Și, în același timp, reprezentanții instituției au transmis un avertisment și recomandări cu privire la conduita pe munte. Informații, AICI. 

Astăzi, în acest context, dar și în urma unor întrebări primite pe marginea subiectului, șeful Salvamont Argeș vine și detaliează situații de acest gen.

Ion Sănduloiu explică, în special, la ce se referă sintagma „gol de potențial”.

Adică un fel de gaură care atrage fulgerul.

„Încerc să detaliez aici despre ce e vorba, fără a avea pretenția că s-ar putea epuiza subiectul…

Prin urmare, trebuie să gândim că tot solul e încărcat electrostatic, permanent.

Dacă am putea sa vizualizăm, să presupunem că arată ca un fel de ceață până la 0,5-1 m, în funcție de condiții meteo etc…

Tot mai multe persoane lovite de fulger, pe munte! Cum să îți salvezi viața!

Ei bine, când trece prin această ceață, un om sau un animal, acesta având propria sarcină electrică, în urma sa apare, pentru câteva secunde, exact ca la ceață, o <<gaură>> în acel strat, care se <<acoperă>> iar cu energia electrostatică (potențial) în secundele următoare.

<<Gaura>> aceea se numește gol de potențial. Cu cât viteza e mai mare, cu atât golul de potențial e pe o lungime mai mare, reacoperindu-se treptat din urmă.

În momentul când trăznește, fulgerul caută să <<echilibreze>> golul apărut, venind însă cu toată forța pe care o are la dispoziție, milioane de volți și amperi.

Acest lucru face ca, spre exemplu la deplasarea în șir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expusi. Nu înseamnă că e sigur să mergi primul pentru că la deplasare oricum apare golul de potențial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind <<gaura>> mai mare.

Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră, e să stăm în spațiu deschis cât mai mici <<pe vine>> (atenție, nu în fund!) până se îndepărtează frontul.

NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o rețetă bună sa atrageți fulgerul în golul de potențial creat, care este mai mare și se acoperă mai greu în cazul acesta!

NU vă adăpostiți sub copaci sa la baza stâncilor, acestea fiind oricum <<ținte>> ale fulgerelor și putând fi electrocutați de curentul scurs la descărcare!”, a transmis Ion Sănduloiu. 

Puteți lăsa comentarii la acest articol pe FACEBOOK, AICI

Foto principal: Sorin Lazăr

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
HerasMed (570 x 90 px)