930×122 CAPRA 5

isu

AZI, SIMULARE LA VIDRARU: COD ROȘU DE INUNDAȚII ȘI CUTREMUR MARE

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au organizat astăzi un exerciţiu pentru verificarea modului de funcţionare a sistemului de avertizare-alarmare a populaţiei prin simularea unei viituri pe râul Argeş, în aval de acumularea Vidraru.

Citiți și: Exclusiv. Șoferul mort într-un BMW de lux pe A1 lucra la LIDL. Cine era acesta

Scenariul a luat în calcul un Cod Roșu de inundații și un cutremur de 7 grade pe scara Richter.

Potrivit scenariului, cutremurul a afectat liniile de transport și distribuție a energiei electrice, oprind Centrala Hidroelectrică Vidraru, care funcționa la capacitate maximă, cu un debit uzinat de 90 de mc/s. Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș a decis deschiderea celor două vane de la golirea de fund, pentru deversarea unui debit de 160 de mc/s.

Citiți și: Incendiu puternic, acum, în Argeș! Arde un acoperiș imens!

Conform aceluiași scenariu, viitura creată pe râul Argeș, în aval de Vidraru, la care s-a adăugat și debitul afluenților, este tranzitată prin lacurile de acumulare de pe râul Argeș, producând numeroase pagube localităților riverane (comunele Arefu, Corbeni, Albeștii de Argeș, Cicănești, Valea Danului și Valea Iașului și municipiul Curtea de Argeș).

Simularea a avut loc la barajul Vidraru, la lacul de acumulare Curtea de Argeș și la primăriile Curtea de Argeș și Corbeni.

Pe malul stâng al lacului de acumulare Curtea de Argeș reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au construit un dig din saci de nisip și au montat un hidrobaraj.

Pentru salvarea oamenilor aflați în pericol au fost folosite un ponton gonflabil și bărci gonflabile cu motor. Având în vedere și riscul unei poluări accidentale pe lacul de acumulare, a fost realizat și un baraj plutitor antipoluare și s-a împrăștiat material absorbant.

În ciuda informării transmisă de Administrația Națională de Meteorologie, exercițiul de astăzi s-a desfășurat pe o vreme frumoasă, fără ploi torențiale și descărcări electrice.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3