New Profesional Consult 930 x 122

Arges

SALVEAZĂ VIEȚI! CÂINI DE AVALANȘĂ ÎN ARGEȘ

După 9 zile de efort cele 6 echipaje canine înscrise în Stagiul Național de Formare al Unităților Canine pentru Intervenția la Avalanșă au susținut examenul final.

Citiți și: A nins în Argeș!

Standardul necesar, identic cu cel francez, este ca echipajul să acceadă pe schiuri sau rachete de zăpadă în zona de intervenție, acolo unde trebuie sa găsească două „victime”, bine îngropate în zăpadă. Tematica școlii, elaborată împreună cu specialiștii francezi din Savoia, a avut în plus față de școala franceză și accesul prin mijloace alpine (rapel, lansare) cu câinele.

Cele 6 echipaje canine au fost evaluate și îndrumate timp de 3 zile în ianuarie de Jeanlou Eberhardt și Jordy Mege la antrenamentul organizat de Salvamont Argeș și Salvamont Savoia la Cota 2000 Transfăgărășan, fiind considerate toate apte să intre în stagiul final. La antrenament au participat 54 de salvatori din 12 județe, printre care și echipajele canine candidate.

Citiți și: Doliu de ultim moment la Consiliul Județean Argeș!

Stagiul a fost organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Salvamont Argeș la cabana Capra, pe Transfăgărășan, în județul Argeș.

Proaspeții absolvenți sunt Pascu Dumitru (județul Suceava) cu Erik – rasa Malinois; Robert Kovacs (Mureș) cu Tas – Ciobănesc Belgian; Dan Duca (Argeș – Câmpulung Muscel) cu Haiduc – rasa Ciobănesc German; Ion Sănduloiu (Argeș) cu Dara – rasa Border Collie; Lucian Kieltsch (Sibiu) cu Gun – rasa Labrador și Cristian Brecica (Caransebeș) cu Xara – rasa Malinois.

Au participat și ceilalți doi câini din România specializați în salvarea din avalanșe: Helios (brevetat de Ministerul de Interne din Franța), condus de Ion Sănduloiu, și Vreni, condus de Cristian Brecica.

În acest moment corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din 6 conductori, cu un total de 8 câini brevetați. Județul Argeș are 2 conductori, cu 3 câini brevetați pentru acest gen de salvare.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3